Băsescu, o coteşte cu Rusia: Nu am fost foarte pregătiţi la nivelul UE pentru o astfel de întâmplare

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu, în cadrul unui interviu la Adevărul Live, a abordat luni problema survolului pe teritoriul UE, care a apărut odată cu încercarea vicepremierului rus Dimitri Rogozin de a survola spaţiul României, precizând că este o problemă delicată şi speră că se vor lămuri aceste lucruri cu sprijinul juridicului Consiliului European.

Traian Băsescu a declarat că nu ştie dacă măsura de interdicţie de survol face parte din pachetul 2 de sancţiuni aplicate Rusiei, însă dacă Rogozin s-ar afla într-un avion cu 300 de persoane, consideră că nu ar fi corect să întorci toţi pasagerii din cursă.

"Nu pot aprecia dacă măsura de interdicţie de survol face parte din pachetul 2 de sancţiuni, aşa cum le-a ordonat CE, sau ne aflăm deja în pachetul 3. Mi-aş imagina următorul lucru. Rogozin la bordul unei aeronave Aeroflot către o ţară nemembră NATO, nemembră UE, către o ţară, să spunem, din Orientul Mijlociu. Survolând teritoriul UE, care-i soluţia? Întoarcerea avionului care mai are 300 de pasageri la bord sau să-l laşi să treacă pentru că interdicţia pentru avioane de linie nu poate fi în stadiul doi de sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse.

Sau dacă ar avea ca destinaţie o ţară membră a UE, la bordul unei aeronave Aeroflot. De ce spun Aeroflot? Pentru că Aeroflotul îi va vinde biletul lui Rogozin cu destinaţie Londra, Berlin sau Bucureşti. Să luăm ca exemplu Bucureştiul. Nu cred că la stadiul acesta de sancţiuni să întoarcem aeronava, la bordul căreia se află Rogozin, cu toţi cei 300 de pasageri ai ei. Cred că soluţia corectă este să o laşi să aterizeze, descarcă cei 300 de pasageri, iar pe Rogozin îl opreşti la frontieră şi-i spui: nenică, matale urci înapoi în avionul din care ai coborât şi te întorci înapoi de unde ai venit", a subliniat Băsescu.

Şeful statului speră că se vor lămuri curând aspectele legate de problema survolului şi modul cum ar trebui să se procedeze.

"Sper că astăzi în CAE, cu sprijinul juridicului Consiliului European, se vor lămuri aceste lucruri. Dacă vrei să procedezi în calitate de comandant suprem. Noi nu avem asta în Constituţie, era pe vremea lui Ceauşescu. În Constituţie, comandantul suprem este comandant al Forţelor armate. Ce faci unui avion comercial? Luăm exemplu Aeroflot. Ştim că unul din cei supuşi sancţiunilor se află la bord. Ridici aviaţia militară, îl dobori? Ce faci? Sunt lucruri care trebuie gândite înainte de a se lua decizii. Survolul nu a fost discutat şi, în opinia mea, interdicţiile de survol intră deja în faza a treia dacă vor intra vreodată, pentru că va exista o nebunie a mişcării pasagerilor''.

Traian Băsescu subliniază faptul că nu s-a discutat la nivelul UE o astfel de întâmplare: "Dacă aş fi Federaţia Rusă aş spune tuturor celor patruzeci şi ceva de demnitari: Urcaţi în avioane aeroflot să vedem ce se întâmplă, şi cu destinaţie Europa. Să vedeţi ce trăsnaie ar ieşi. Cred că astăzi opinia juridică şi analiza efectelor trebuie să ne dea un mod de abordare. Nu am fost foarte pregătiţi la nivelul UE pentru o astfel de întâmplare care nu s-a discutat niciodată. Dacă survolul intră în pachetul 1 şi 2 de sancţiuni''.

Preşedintele Băsescu nu doreşte să critice modul cum a acţionat premierul Ponta în cazul Rogozin: "Aş trage o concluzie: e înţelegerea mea, nu critic modul cum s-a acţionat în cazul Rogozin. Nu m-a consultat nimeni, care e părerea mea legată de acest lucru. Eram în teritoriul naţional, şi când sunt afară din ţară pot fi contactat, dar nu critic poziţia, nici UE nu are o poziţie limpede acum.

Nici aici nu e un reproş, sunt mecanisme care funcţionează în afara preşedintelui, nu e preşedintele Dumnezeul care se ocupă de fiecare acţiune. Trebuie să vedem care e viitorul plecând de la această premisă. Ridicăm MIG-urile, îl doborâm, ce facem? Şi MIG-urile sunt capabile, nu vă jucaţi cu ele!''

Traian Băsescu precizează că a fost reţinut în a comenta această chestiune pentru că trebuie dată o interpretare la nivel european. "Interdicţia de survol afectează mişcarea liberă în Europa, e prea complicată şi ne trezim că ne pun în fiecare avion şi ne ridiculizează, nimeni nu o să doboare avioanele acelea", a precizat şeful statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne