O explozie masivă, probabil legată de o centrală nucleară, a răvăşit un oraş din Iran

Teheranul acoperit de smog.
 
Teheranul acoperit de smog.   (BEHROUZ MEHRI / AFP / Getty Images)

Iranul a fost zguduit de o explozie masivă, marţi, care ar fi fost provocată la o centrală nucleară din vecinătatea oraşului Qazvin, lăsând un număr mare de morţi şi răniţi, conform surselor din opoziţia de la Teheran, a notat WorldTribune.

Agenţia de ştiri Fars, controlată de Teheran, a anunţat că ”o explozie a avut loc la un depozit de carburant”, rănind aproximativ 50 de persoane.

Autorităţile iraniene au negat că explozia ar fi ucis pe cineva, însă au afirmat că a măturat oraşul industrial Qazvin, care adăposteşte aproximativ 1,1 milioane de persoane.

Armata iraniană şi forţele de securitate au blocat o mare parte din oraş, conform surselor din opoziţia de la Teheran.

”Drumurile care duc spre incendiu au fost blocate pe o rază de 2 kilometri şi oamenii au fost evacuaţi”, a declarat Fars.

Conform Los Angeles Times, explozia ar putea fi legată de centrala nucleară secretă din apropierea oraşului Qazvin, numită Abyek.

Uzinele nucleare ale Iranului sunt atacate frecvent de către Israel şi Occident, precizează o sursă din opoziţia iraniană.

Liderul Suprem al Iranului, Ayatollahul Khamenei, a anunţat recent că statul islamic nu va înceta cercetarea şi dezvoltarea în domeniul nuclear, în ciuda promisiunilor făcute în faţa grupului G5+1.

În ianuarie 2013, o centrală nucleară subterană din Fordow a fost bombardată, producând pagube masive, conform surselor din serviciile de informaţii occidentale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe