Protestatarii anti fracturare hidraulică din Piaţa Universităţii asediaţi de jandarmi

Nu "fracturaţi" viitorul copiilor. Fotografie care a circulat internaţional.
Nu "fracturaţi" viitorul copiilor. Fotografie care a circulat internaţional. (ADRIAN ARNAUTU / AFP / Getty Images)

Piaţa Universităţii a fost sâmbătă dupa-amiaza asediată de jandarmi. Cei în jur de 200 de bucureşteni ieşiţi în Piaţă, în semn de solidaritate cu protestatarii din Pungeşti, au manifestat înconjuraţi de jandarmi. Drumul înspre Guvern le-a fost barat.

Bucureştenii au început să se strângă în Piaţa Universităţii în jurul orei 15, după ce televiziunile vuiseră de vestea că la Pungeşti "lucrurile au scăpat de sub control." Protestatari veniţi din toată ţara pentru a protesta la Pungeşti au smuls gardurile ce împrejmuiau exploatările Chevron după care violenţele au escaladat. Oamenii au fost îmbrânciţi, bătuţi, agresaţi, arestaţi. Solidari cu pungeştenii, manifestanţii din Piaţa Universităţii au strigat pentru demisia Guvernului.

Pe pancartele manifestanţilor erau scrise mesaje împotriva exploatării gazelor de şist şi a exploatărilor de la Roşia Montană:"Opriţi genocidul împotriva poporului român", "Solidaritate cu Pungeşti", "Revoluţia începe de la Roşia Montană", "Pentru ca răul să triumfe, este suficient ca oamenii să nu se implice", "Punga asupritorilor sau Pungeştiul apărătorilor", "Jos Guvernul trădător".

În jurul orei 17:40, unii dintre manifestanţi au încercat să treacă de pe trotuar pe bulevard, intenţionând să meargă spre Guvern, informează mediafax. Drumul le-a fost însă barat de jandarmii care au format un cordon, împiedicându-i să iasă pe stradă şi cerându-le protestatarilor să rămână pe trotuar.

Au urmat îmbrânceli. Unii dintre protestatari au reclamat că au fost îmbrânciţi de jandarmi, deşi voiau doar să treacă pe partea cealaltă a drumului, nu să blocheze strada.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a declarat pentru mediafax că în jurul orei 17:40 manifestanţii au încercat să plece spre Guvern pe partea carosabilă, "ceea ce ar fi dus la blocarea circulaţiei." Jandarmii au făcut cordoane pentru a împiedica trecerea protestatarilor de pe trotuar pe carosabil, însă nu s-a folosit forţă pentru intervenţie, a precizat Georgian Enache.

Protestatarii nu au reuşit să ajungă la Guvern.

Modelul aplicat sâmbătă de jandarmi în Piaţa Universtităţii este similar cu cel aplicat la Pungeşti, sat asediat începând din data de 2 decembrie, când, în zori de zi, jandarmii au ocupat localitatea pentru a asigura securitatea utilajelor Chevron, venite pentru a demara lucrările pentru instalarea primei sonde de exploatare a gazelor de şist.

Pungeştenii au fost asediaţi până ieri. Localitatea a fost ocupată de jandarmi, înconjurată, presa nu a avut voie să intre, peste sat a fost pus "un capac". Oamenii, fie ei tineri sau bătrâni, femei sau bărbaţi au fost bătuţi. Femei foarte în vârstă le-au povestit reporterilor noştri că au fost lovite cu scutul în piept, călcate cu bocancii pe mâini. O doamnă foarte în vârstă, fusese chiar muşcată de mână de un jandarm.

Sâmbătă, 7 decembrie, la Pungeşti s-au strâns protestatari din toată ţara, care cumva au reuşit să intre în localitate fără să fie opriţi de impesionantele efective de jandarmi.

Aceştia s-au strâns pe terenul unui sătean, amplasat în faţa concesiunii Chevron, pentru a protesta. La proteste au luat parte şi oameni din satele din comuna Pungeşti, prea speriaţi de jandarmi pentru a lua parte la proteste, până ieri când le-au venit întăriri.

Un număr impresionant de jandarmi a fost mobilizat la faţa locului pentru a păzi perimetrul companiei Chevron. La un moment dat, nemulţumirea a erupt şi oamenii au trecut drumul. Sutele de protestatari de la Pungeşti, au reuşit să pătrundă în perimetrul Chevronului, rupând gardurile împrejmuitoare. Jandarmii au scăpat situaţia de sub control, iar oamenii revoltaţi au intrat pe proprietatea firmei gazifere, strigându-şi nemulţumirea şi aruncând cu pietre în camioanele şi utilajele de pe câmp.

Au urmat arestările, ridicările cu duba, devenite deja clasice la Pungeşti.

Chevron a anunţă la scurtă vreme după "violenţele" de la Pungeşti că suspendă activităţile temporar. "Minunea" a durat o zi. Astăzi Chevron anunţă că lucrările se reiau.