Premierul Shinzo Abe: Japonia va lua poziţie împotriva Chinei
alte articole
Prim-ministrul Japoniei Shinzo Abe afirmă că există ţări care doresc ca Japonia să exercite o conducere mai fermă în Asia, pentru a contracara creşterea puterii Chinei.
Abe a declarat pentru Wall Street Journal că au existat "temeri potrivit cărora China încearcă să schimbe status-quoul cu forţa, mai degrabă decât să urmeze principiile statului de drept".
China a declarat sâmbătă că, dacă Japonia ar doborî drone chinezeşti, acest lucru ar fi considerat "un act de război" de către Beijing.
Declaraţia se referea la ştirea potrivit căreia Shinzo Abe a aprobat planurile de apărare privind interceptarea şi doborârea avioanelor fără pilot străine care ignoră avertismentele de a părăsi spaţiul aerian japonez.
Relaţiile dintre China şi Japonia au fost tensionate în ultimii ani. Între cele două ţări mai există şi disputa asupra Insulelor din Marea Chinei de Est, care sunt controlate de Tokyo, dar revendicate de Beijing.
El a promis politici pentru a contracara scăderea influenţei Japoniei.
Potrivit premierului japonez, există ţări care doresc ca Japonia să se ridice împotriva Chinei.
"Există temeri potrivit cărora China încearcă să schimbe status-quoul cu forţa, mai degrabă decât urmând principiile statului de drept. Dar dacă China optează să ia această cale, atunci nu va fi posibil să evolueze paşnic. Aşadar nu ar trebui să ia această cale, şi multe naţiuni se aşteaptă ca Japonia să-şi exprime ferm acest punct de vedere. Acestea speră că, drept urmare, China va lua măsuri în mod responsabil în comunitatea internaţională."
Sâmbătă, pe site-ul Ministerului Apărării din China, purtătorul de cuvânt Geng Yansheng a afirmat: "Dacă Japonia recurge la măsuri în forţă, cum ar fi aceea de a doborî avioane, aceasta este o provocare serioasă pentru noi, un act de război. Vom întreprinde măsuri decisive pentru a contracara, cu toate consecinţele suportate de partea care a cauzat probleme."
Shinzo Abe a avut în ultimele luni întâlniri la nivel înalt cu şefii de stat din aproape toate ţările din regiune, exceptând China şi Coreea de Sud, care au relaţii tensionate cu Tokyo.
În decembrie, el intenţionează să găzduiască în Japonia, liderii celor 10 state membre ale Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est. Evenimentul va marca 40 de ani de relaţii ale Japoniei cu blocul care include ţări ca Tailanda, Indonezia, Filipine, Birmania, pentru a întări în continuare rolul de lider al Japoniei într-o regiune în care şi China doreşte să aibă influenţă.