Japonia: China este îngrijorată după victoria premierului Shinzo Abe

Premierul japonez Shinzo Abe se înclină steagului naţional japonez înainte de a începe o conferinţă de presă la Tokyo, pe 22 iulie 2013.
Premierul japonez Shinzo Abe se înclină steagului naţional japonez înainte de a începe o conferinţă de presă la Tokyo, pe 22 iulie 2013. (YOSHIKAZU TSUNO / AFP / Getty Images)

Victoria partidului premierului Shinzo Abe la alegerile care au avut loc în acest week-end în Japonia, a fost întâmpinată cu îngrijorare în China.

Comentariile ziarelor din China reamintesc Partidul Liberal Democrat (PLD) al premierului Abe susţine o revizuire a constituţiei japoneze pacifiste, care, potrivit publicaţiei Global Times, "ar complica deja dificilele relaţiile cu vecinii". China şi Japonia au o dispută în curs de desfasurare pentru insulele Senkaku / Diaoyu, controlate de Tokyo, dar revendicate de Beijing.

China se teme, de asemenea, de "încercuirea" ţărilor prietene cu SUA, cum ar fi (în afară de Japonia) Vietnam şi Filipine. Huo Jiangang, un expert în politica japoneză citat de China Daily, aruncă gaz pe foc, amintind că partenerul PLDM în guvernul japonez, New Komeito, "este împotriva unei revizuiri a constituţiei". Dar aceasta este o iluzie deoarece coaliţia de guvernare liberal-democratică condusă de New Komeito a câştigat majoritatea în camera superioară, dar nu cele două treimi necesare pentru a interveni
în autonomie asupra Constituţiei.

În urma alegerilor din Japonia, coaliţia prim-ministrului Shinzo Abe a câştigat alegerile obţinând 74 din cele 122 de locuri puse la bătaie.

Victoria clară a Partidului Liberal Democrat (PLDM) şi a aliatului său, New Komeito (NK), în alegerile parţiale pentru Senatul japonez, este văzută ca un referendum de facto cu privire la politica guvernului şi al "noului curs" economic. PLD a câştigat 65 de locuri iar Nk 11 locuri din cele 121 în al doilea tur de scrutin, câştigând astfel o majoritate în Senat, cu 135 de locuri dintr-un total de 242. Sistemul electoral presupune că jumătate din camera superioară japoneză să fie reînnoită la fiecare trei ani. Prezenţa la urne a fost scăzută, puţin peste 52% din alegători, în ciuda unei campanii desfăşurate pentru prima dată şi pe Internet.

"Este un vot pentru stabilitate şi pentru re-lansare, a reiterat Abe, comentând într-un interviu acordat televiziunii NHK rezultatul votului. Prioritatea este de a pune în aplicare politicile economice rapide, astfel încât oamenii să poată beneficia de pe urma lor prin îmbunătăţirea nivelului de trai, creşterea consumului şi a investiţiilor din partea societăţii".

Pentru Abe victoria în alegeri prezintă o oportunitate de a accelera punerea în aplicare a ceea ce este numită „Abenomics”, cele "trei săgeţi" de măsuri concepute pentru a scoate ţara din deflaţia în care se află de aproape douăzeci de ani : politica monetară expansionistă, politica fiscală şi reforme structurale pentru o creştere economică durabilă pe termen lung.

Prim-ministrul Shinzo Abe planifică, de asemenea, de a aborda "dosarul" relaţiilor cu China, Coreea de Sud şi de Nord, precum şi intenţiile de modificare a reformei constituţionale şi redeschiderea centralelor nucleare, în ciuda crizei nerezolvate grave de la Fukushima.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe