Un avion chinez în spaţiul aerian al Japoniei, generează intervenţia imediată a avioanelor de vânătoare japoneze


Incursiuni continue în apele Senakau/Diaoyu ale navelor de patrulare ale Beijingului.
Incursiuni continue în apele Senakau/Diaoyu ale navelor de patrulare ale Beijingului. (SAM YEH / AFP / GettyImages)

Un avion militar chinez a survolat miercuri spaţiul aerian între insulele japoneze din Okinawa şi ​​Miyako, provocând intervenţia imediată a Air Force din Japonia, care a ridicat în zbor avioanele de vânătoare, informează agenţia AGI.

Potrivit celor raportate de Ministerul de Apărare Aeriană japonez, avionul de transport chinez era un Y-8, iar trecerea în spaţiul aerian japonez a avut loc miercuri ora 12 (19:00 ora României). Aeronava s-a întors ulterior pe acelaşi drum, în direcţia opusă.

Pentru Ministrului Apărării din Tokyo, Itsunori Onodera, acesta este un semn de interes reînnoit în expansiunea maritimă a Chinei. Tensiunile dintre China şi Japonia pe probleme de suveranitate teritorială sunt în principal concentrate pe arhipelagul insulelor administrate de Japonia, Senkaku/Diaoyu din Marea Chinei de Est.

Începând cu septembrie anul trecut, când Tokyo a anunţat achiziţionarea insulelor, tensiunea este din nou în creştere între cele două ţări, cu incursiuni continue în apele Senakau/Diaoyu de către navele de patrulare ale Beijingului.

Săptămâna trecută, prim-ministrul japonez Shinzo Abe a atras criticile Beijingului cu privire la un discurs făcut membrilor Gărzii de Coastă de pe insula Ishigaki, Okinawa în partea de sud. Abe a spus că nu ar fi făcut concesii chinezilor în Marea Chinei de Sud-Est şi a calificat drept "provocatoare" raidurile navelor de patrulare chineze, în apele teritoriale ale arhipelagul Senkaku/Diaoyu.