Succesul femeilor în societate - garanţia unei bune situaţii economice şi politice, este convins premierul nipon

Premierul Japoniei, Shinzo Abe.
Premierul Japoniei, Shinzo Abe. (John Moore / Getty Images)

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a promis, în timpul discursului susţinut la 26 septembrie în faţa Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), că îşi va scoate ţara din criza economică prin intermediul şi cu ajutorul femeilor. Şeful guvernului nipon este convins: cu cât mai mult succes au femeile în societate, cu atât mai bine stau lucrurile în plan economic şi politic, informează cotidianul rus Izvestia.

'Vreau să creez o societate în care femeile să strălucească. Grija pentru femei va deveni o linie roşie a diplomaţiei nipone', a declarat Shinzo Abe.

Pentru realizarea noului vector, premierul Japoniei va pune în aplicare aşa-zisa 'womenomics'. Termenul a devenit popular în 2009, când a fost lansată cartea omonimă a jurnalistei americane Claire Shipman şi a colegei sale britanice Katty Kay. Ideile principale ale cărţii sunt necesitatea schimbării poziţiei femeii în lumea contemporană, întărirea rolului şi importanţei ei în afaceri, echilibrul între muncă şi viaţa personală.

Tocmai în scopul sprijinirii femeilor, Japonia îşi va amplifica activitatea în cadrul ONU. Acest lucru se va referi nu doar la sprijinirea rolului femeii în societate, ci şi la apărarea lor de agresiunile sexuale, în condiţii de conflicte militare. În afară de aceasta, pentru apropiata sesiune a Comisiei ONU pentru situaţia femeilor, Tokyo va elabora un proiect de rezoluţie privind acordarea de ajutor femeilor în condiţii de cataclisme majore.

Nu în ultimul rând, Japonia va elabora un plan naţional, menit să majoreze importanţa femeii în societate. Deocamdată, japonezii au unele probleme la acest capitol. De regulă, salariile femeilor sunt mai mici decât ale bărbaţilor, natalitatea este scăzută, creşte numărul divorţurilor.

Pentru realizarea acestor planuri, Tokyo intenţionează să aloce 3 miliarde de dolari în următorii trei ani. Potrivit premierului nipon, banii vor merge în direcţia sprijinirii drepturilor femeilor, dezvoltării sistemului de sănătate şi protejării femeilor supuse pericolelor în timpul conflictelor militare. 'Aceştia sunt cei trei pivoţi pe care se va baza programul nipon', a declarat Abe.

Potrivit expertului rus Serghei Smirnov, director al Institutului de Politică Socială din cadrul Şcolii Superioare de Economie de la Moscova, 'ideea este mai profundă decât pare'. 'S-a demonstrat că întărirea rolului femeii contribuie la stabilitate în societate, iar în lumea actuală acest lucru este absolut necesar. În afară de aceasta, nici alegerile nu trebuie pierdute din vedere: femeile-alegător sunt mult mai active decât bărbaţii', subliniază Smirnov.

Potrivit lui Smirnov, declaraţia lui Abe este dictată de două motive. Primul: dorinţa de a majora prestigiul Japoniei în lume. Al doilea: de a-şi creşte propriile şanse de a se menţine la putere, după pleiada de premieri pe care Japonia a avut-o în ultimul deceniu,

'Japonia vrea să câştige greutate politică, în mare parte pierdută în ultimul deceniu din cauza problemelor economice şi a influenţei crescânde a Chinei. De aceea, Japonia a decis să participe mai mult la programele internaţionale', este de părere şi fostul ambasador al Rusiei la Tokyo, fostul ministru-adjunct al afacerilor externe Aleksandr Panov.

Se pare că japonezii au găsit cum să îmbine majorarea prestigiului ţării lor cu o campanie pentru premier. 'Fiecare nou premier din Japonia tinde să se remarce printr-o idee originală', explică specialistul rus în probleme nipone, Andrei Fesiun. 'Abe a povestit deja la el acasă despre 'womenomics', atenţionând că, în prezent, în topul ONU privind situaţia femeilor pe plan mondial, Japonia se situează pe unul din ultimele locuri şi că în această privinţă trebuie făcut ceva. Acum, de la tribuna Adunării Generale a ONU, ideea sa se va face auzită în întreaga lume, iar acest lucru va atrage atenţia atât asupra iniţiativei propriu-zise, cât şi asupra premierului, iar în acelaşi timp va permite strângerea de simpatii din partea alegătoarelor nipone', precizează Fesiun.

Cu toate acestea, pe fondul unei situaţii destul de precare a economiei japoneze - care abia în această vară, pentru prima dată din ianuarie 2011, şi-a început redresarea - investirea de miliarde de dolari în nişte idei destul de abstracte pare un lucru destul de ciudat.

'În afară de problemele economice, Japonia nu şi-a rezolvat nici problema centralei nucleare de la Fukushima, unde continuă scurgerile de apă radioactivă în ocean', aminteşte directorul Centrului de studii nipone al Institutului Extremului Orient, Valeri Kistanov.

După cum subliniază Fisiun, declarându-şi intenţia de a investi 3 miliarde în sprijinul femeilor din întreaga lume, Japonia compensează din nou cu bani problemele, atât cele externe, cât şi cele interne.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe