Trecerile ilegale de frontieră în Europa au ajuns la aproximativ 1,3 milioane în 2015

Conform noilor date ale UE, în 2015 au avut loc 1,28 milioane de treceri ilegale de frontieră. Liderilor europeni li se cere să depună mai multe eforturi în vederea securizării graniţelor externe ale UE.
Refugiaţii stau în faţa unei bariere la graniţa sârbo-ungară, în apropiere de satul Hordos din Serbia, 15 septembrie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
14.12.2015

În perioada ianuarie – noiembrie 2015, au fost detectate 1,28 milioane de treceri ilegale de frontieră, a raportat luni ziarul german Die Welt.

Citând cifre ale Comisiei Europene, ziarul a susţinut că imigraţia ilegală a ajuns la un nivel record în blocul european în ultimele 11 luni.

În perioada 2009 – 2014 au avut loc 813.000 de treceri ilegale de frontieră, iar creşterea acestui număr atât de mult în 2015 se datorează valului fără precedent de refugiaţi din Orientul Mijlociu şi Africa, care au sosit în statele sudice ale UE în încercarea lor de a ajunge în nordul continentului, unde vor încerca să se şi stabilească.

Cifre record

Datele sunt incluse într-un raport al Comisiei Europene ce va fi publicat marţi, a susţinut Die Welt, şi care va face apel pentru planuri mai eficiente în vederea protejării graniţelor externe ale Uniunii Europene.

Raportul vizează strategia actuală a blocului privind protejarea graniţelor externe, susţinând că această strategie “s-a dovedit a fi total insuficientă în securizarea eficientă şi integrată a frontierelor”.

Sute de mii de imigranţi ilegali au reuşit să pătrundă în UE ilegal, fără să fie identificaţi, înregistraţi şi verificaţi, conform raportului.

Comisia a declarat că viitorul zonei Schengen, unde controalele de paşapoarte au fost suspendate la graniţele interne ale UE, este ameninţat datorită crizei continue a refugiaţilor.

Raportul cere liderilor UE să adreseze de urgenţă această chestiune pentru a se putea asigura adoptarea unei “politici puternice şi comune în vederea protejării graniţelor externe, pe baza principiului responsabilităţii comune şi împărtăşite”.

Bruxelles-ul a propus deja crearea unei noi forţe UE de protecţie a frontierelor şi coastei continentului.

Viitor nesigur

iarul german Bild a citat cifre care sugerează că, până în 2017, din cauza fluxului de imigranţi, numărul de persoane înregistrate ca şomeri să crească la 375.000 în Germania.

Citând un studiu realizat de Institutul pentru Economie Globală (IFW) din oraşul german Kiel, Bild a susţinut că doar 2% – sau aproximativ 94.000 de refugiaţi – îşi vor găsi probabil un loc de muncă cu normă întreagă.

IFW prezice că Germania va primi aproximativ 1,1 milioane de refugiaţi în 2015, împreună cu un alt milion în 2016 şi 2017.

Dintre aceştia, aproximativ 600.000 vor primi probabil azil politic şi li se va permite să rămână în ţară. Deşi 470.000 de refugiaţi vor avea vârsta de muncă, majoritatea se vor chinui să găsească locuri de muncă permanente, prezice Institutul.

Recent, un studiu a prezis că refugiaţii vor costa Germania până la 55 de miliarde de euro anual.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor