Premierul belgian declară că nu îl va aresta nici el pe Benjamin Netanyahu dacă intră în ţară

Premierul Bart De Wever a declarat joi că ţara sa va ignora un mandat de arestare a lui Netanyahu, într-o inversare a politicilor declarate de guvernul anterior. Acest lucru ar putea determina din ce în ce mai multe ţări să declare acelaşi lucru, de asemenea pe fondul presiunii continue din partea SUA de a nu confirma dictaturile Curţii Penală Internatională, transmite Zerohedge.
„Ca să fiu complet sincer, nu cred că am face-o nici noi”, a declarat De Wever, unui jurnalist de la postul de televiziune VRT. El a răspuns în special la anunţul Ungariei că nu îl va aresta pe liderul israelian, care este acuzat de Haga că a supravegheat crimele de război din Gaza.
"Există ceva precum realpolitik, nu cred că vreo ţară europeană l-ar aresta pe Netanyahu dacă s-ar afla pe teritoriul lor. Franţa nu ar face-o şi cred că nici noi nu am face-o”, a adăugat premierul belgian.
Liderii europeni s-au arătat dispuşi să critice politicile israeliene în Gaza şi numărul extrem de ridicat de morţi în rândul civililor - dar, de obicei, nu iau nicio măsură drastică sau serioasă împotriva guvernului israelian.
Fostul viceprim-ministru al Belgiei, Petra De Sutter, a scris pe X în noiembrie: „Europa trebuie să se conformeze. Să impună sancţiuni economice, să suspende Acordul de asociere cu Israelul şi să menţină aceste mandate de arestare”. Fostul prim-ministru Alexander De Croo a declarat, de asemenea, în noiembrie, că guvernul său îşi va „asuma responsabilitatea” în legătură cu cazul CPI şi că „nu pot exista standarde duble”.
Între timp, Netanyahu va călători apoi din Ungaria în Statele Unite, unde este de aşteptat să se întâlnească luni cu preşedintele Trump.
Axios explică: „Dacă vizita are loc conform planului, Netanyahu va fi primul lider străin care se întâlneşte personal cu preşedintele Trump pentru a încerca să negocieze un acord pentru a elimina tarifele lui Trump. De asemenea, se aşteaptă ca liderii să discute despre criza nucleară iraniană şi războiul din Gaza”. Trump a stabilit o rată de 17 % pentru Israel, derivând din ceea ce a fost descris ca un deficit comercial bilateral semnificativ al SUA.
Călătoria lui Netanyahu la Washington va marca a doua sa vizită în SUA de când CPI a emis mandatul anul trecut, iar el a trebuit să evite Europa cu totul până la vizita din Ungaria din această săptămână.