Rusia nu ar trebui să repornească centrala nucleară Zaporojie, este nesigură - şeful sectorului energetic din Ucraina

Un soldat rus stă de pază în faţa centralei nucleare Zaporojie (Getty Images)
Redacţia
07.04.2025

Ar fi nesigur pentru Rusia să repornească centrala nucleară Zaporojie ocupată şi acest proiect i-ar lua Ucrainei până la doi ani în timp de pace dacă ar recâştiga controlul, a declarat directorul executiv al companiei care administrează vastul sit cu şase reactoare, transmite Guardian.

Petro Kotin, directorul executiv al Energoatom, a declarat într-un interviu că există „probleme majore” care trebuie depăşite - inclusiv insuficienţa apei de răcire, a personalului şi a alimentării cu energie electrică de intrare - înainte de a putea începe să producă din nou energie în siguranţă.

Viitorul centralei Zaporojie, cel mai mare reactor nuclear din Europa, este un aspect important al oricăror negocieri pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Capturată de Rusia în primăvara anului 2022 şi închisă din motive de siguranţă câteva luni mai târziu, centrala rămâne în prima linie a conflictului, aproape de râul Nipru.

Rusia a declarat că intenţionează să păstreze controlul asupra centralei şi să o repornească, fără a preciza când.

Alexei Lihaciov, şeful operatorului nuclear rus Rosatom, a declarat în februarie că acesta va fi repornit atunci când „condiţiile militare şi politice o vor permite”.

Între timp, Donald Trump şi-a exprimat interesul de a prelua controlul asupra acesteia, deşi această posibilitate este considerată foarte îndepărtată.

Kotin a declarat că Energoatom este pregătită să repornească centrala, dar ar fi nevoie ca forţele ruse să fie îndepărtate, iar situl să fie deminat şi demilitarizat.

El a spus că o astfel de repornire de către Ucraina ar dura „de la două luni la doi ani” într-un mediu „fără ameninţări militare”, în timp ce o repornire rusă în timpul războiului „ar fi imposibilă, chiar şi pentru o unitate”.

Kotin a declarat că cele şase reactoare ar putea fi puse în funcţiune numai după finalizarea a 27 de programe de siguranţă convenite cu autoritatea de reglementare nucleară din Ucraina, inclusiv testarea combustibilului nuclear din miezul reactoarelor, deoarece acesta a depăşit „termenul proiectat” de şase ani.

Acest lucru ridică semne de întrebare cu privire la posibilitatea ca Rusia să repornească centrala după o încetare a focului fără a suporta riscuri semnificative. Centrala era deja nesigură, a declarat Kotin, având în vedere că era folosită ca „o bază militară cu vehicule militare” şi că erau prezente şi „probabil unele arme şi materiale de detonare”.

Rusia a recunoscut că a plasat mine între perimetrul interior şi cel exterior al centralei „pentru a descuraja potenţialii sabotori ucraineni”, în timp ce inspectorii de la organismul de supraveghere nucleară al AIEA au transmis că trupe înarmate şi personal militar sunt prezente la faţa locului.

Luna trecută, Departamentul american al Energiei a declarat că centrala de la Zaporojie era operată de un „cadru de lucrători inadecvat şi insuficient instruit”, cu un nivel de personal mai mic de o treime din cel de dinainte de război.

Informarea SUA a precizat că reactoarele ucrainene, deşi iniţial au fost concepute după modelul sovietic VVER, au „evoluat diferit” faţă de omologii lor ruşi şi „în special sistemele de siguranţă”. Specialiştii instruiţi în Rusia care au înlocuit personalul ucrainean au fost „lipsiţi de experienţă” în operarea variantelor ucrainene, a declarat acesta.

Kotin a declarat că o încercare de repornire a centralei de către Rusia nu ar fi aproape sigur acceptată sau susţinută de Ucraina. Aceasta ar necesita reconectarea a trei linii suplimentare de înaltă tensiune de 750kV pentru a intra în centrală, a menţionat el.

Un reactor nuclear necesită o cantitate semnificativă de energie pentru funcţionarea de zi cu zi, iar trei dintre cele patru linii de înaltă tensiune provin din teritorii aflate acum sub ocupaţie rusă. „Ei înşişi au distrus liniile”, a spus Kotin, doar pentru ca Rusia să descopere că inginerii nu le pot reconstrui pe măsură ce războiul continuă, a adăugat el.

Au mai rămas doar două linii pentru a menţine situl în stare de oprire la rece, o linie de 750 kv care vine din Ucraina şi o altă linie de 330 kv - deşi, în opt ocazii separate, bombardamentele au întrerupt furnizarea lor de energie, forţând centrala să se bazeze pe generatoare de rezervă.

Experţii spun că trebuie construită o staţie de pompare la faţa locului, deoarece nu există suficientă apă de răcire disponibilă. Distrugerea de către soldaţii ruşi, în iunie 2023, a barajului Nova Kahova din aval a eliminat furnizarea uşoară a apei necesare din râul Nipru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor