Rusia interzice un ONG japonez în contextul disputei privind Insulele Kurile

O parte din ceea ce Rusia numeste Insulele Kurile, pe care le revendică, şi ceea ce Japonia numeste Teritoriile sale Nordice. (Captură Foto)
Redacţia
07.04.2025

Autorităţile ruse au desemnat luni Asociaţia japoneză pentru problematica teritoriilor nordice drept „organizaţie indezirabilă”, acuzând-o că promovează idei revanşarde şi subminează suveranitatea Rusiei, transmite Moscow Times.

Grupul, cu sediul la Tokyo, pledează pentru revendicarea Japoniei asupra Insulelor Kuril din Rusia - cunoscute în Japonia drept Teritoriile de Nord - al căror statut disputat a împiedicat cele două ţări să semneze un tratat de pace din al Doilea Război Mondial.

Rusia a anexat ilegal o parte a insulelor Kurile la sfârşitul celui de-al Doilea Război mondial, acţiune pe care Japonia nu a recunoscut-o niciodată.

Biroul Procurorului General al Rusiei a susţinut că grupul face lobby pentru revenirea insulelor la Japonia, distribuie „propagandă” şi organizează evenimente educaţionale, toate acestea fiind finanţate de guvernul japonez, în ciuda faptului că se prezintă ca un ONG.

„În întunericul activiştilor din Ţară Soarelui Răsare... Procuratura Generală a reuşit să distingă semnele distinctive ale ideologiei revanşarde”, a afirmat aceasta într-o declaraţie pe Telegram.

Eticheta de „indezirabil” interzice activităţile organizaţiei în Rusia, incriminează cooperarea cu aceasta şi expune personalul său la urmărire penală.

Fondată în 2003, Asociaţia pentru problematica teritoriilor nordice afirma că misiunea sa este de a sensibiliza opinia publică cu privire la disputa teritorială, de a efectua cercetări şi de a sprijini foştii locuitori îmbătrâniţi ai insulelor.

Anul trecut, deputatul rus Vasili Piskariov a avertizat că grupul ar putea deveni o ţintă potenţială în temeiul noii legislaţii care extinde domeniul de aplicare al legii ruse privind „organizaţiile indezirabile”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor