Ce a mai scornit Kim? Coreea de Nord îşi creează propriul fus orar

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a uimit în mai multe rânduri întreaga lume printr-o serie de decizii neobişnuite sau chiar aberante, precum aceea de a interzice cetăţenilor ţării să aibă acelaşi nume ca al “preaiubitului conducător”.
Dictatorul comunist nord-coreean, Kim Jong-un. (Getty Images)
Andrei Popescu
07.08.2015

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a uimit în mai multe rânduri întreaga lume printr-o serie de decizii neobişnuite sau chiar aberante, precum aceea de a interzice cetăţenilor ţării să aibă acelaşi nume ca al “preaiubitului conducător”.

Astfel, pentru a păstra “tradiţia aberaţiilor comuniste”, autorităţile nord-coreene au anunţat vineri că, începând de săptămâna viitoare, Coreea de Nord va avea propriul său fus orar – numit “Phenian time”. Astfel, ceasurile din Phenian vor fi date înapoi cu 30 de minute.

Coreea de Nord a declarat că mişcarea este un efort de a se rupe de timpul standard impus de “imperialiştii japonezi ticăloşi” cu un secol în urmă.

Cele două Corei au acelaşi fus orar cu Japonia, acesta fiind stabilit în perioada 1910-1945, când Japonia a stăpânit Coreea unificată.

Agenţia centrală de ştiri nord-coreeană KCNA a declarat că măsura, care a fost aprobată miercuri, va intra în vigoare în 15 august, când este marcată cea de-a 70-a aniversare a eliberării Coreei de Nord de sub stăpânirea Japoniei, conform International Business Times.

Coreea de Sud şi-a schimbat pentru scurt timp ora în 1954 pentru a reflecta ruperea ţării de sub conducerea japoneză, dar a revenit la Japan Standard Time în 1961 pentru a uşura planificarea operaţională între cei doi aliaţi majori ai SUA.

Ministerul Unificării din Seul a avertizat vineri că măsura Nordului ar putea cauza unele probleme minore în cazul funcţionării unui parc industrial operat în comun în apropierea graniţei dintre cele două naţiuni dar şi în privinţa altor chestiuni inter-coreene.

Cele două ţări vecine rămân din punct de vedere diplomatic în stare de război, de vreme ce războiul coreean din 1950-1953 s-a încheiat prin semnarea unui armistiţiu, şi nu a unui tratat de pace.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor