Kim Jong-un ordonă execuţia unui vicepremier pentru critici aduse "preaiubitului conducător"

Vicepremierul nord-coreean Choe Yong-gon.
Vicepremierul nord-coreean Choe Yong-gon. (Captură Foto)

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a ordonat în urmă cu câteva luni execuţia vicepremierului ţării Choe Yong-gon pentru criticarea politicilor sale, a raportat miercuri agenţia sud-coreeană de ştiri Yonhap, citând o sursă anonimă.

Choe a fost executat de un pluton de execuţie în luna mai pentru că şi-a manifestat nemulţumirea faţă de politicile de împădurire ale Phenianului, promovate de Kim, a raportat Yonhap.

Liderul nord-coreean a strâns laţul în jurul conducerii ţării în ultimii câţiva ani prin eliminarea sistematică a liderilor seniori pe care i-a moştenit de la regimul tatălui său, Kim Jong-il. Conform unor rapoarte, Kim a ordonat executarea a aproximativ 70 de oficiali.

Choe a fost numit în funcţia de vicepremier al Coreei de Nord în iunie 2014, conform International Business Times. Agenţia nord-coreeană de ştiri de stat KCNA a raportat la acea vreme că numirea lui Choe a ridicat numărul curent de vicepremieri ai ţării la şapte. Choe a ocupat anterior funcţia de viceministru al construcţiilor şi al industriei materialelor de construcţii în perioada 2004-2006.

Totuşi, Choe nu a fost menţionat în presa de stat începând cu octombrie 2014, sugerându-se că speculaţiile legate de execuţia sa ar putea fi adevărate, a raportat AFP. Moartea lui Choe, dacă este confirmată, va fi cea de-a doua execuţie a unui oficial nord-coreean de rang înalt raportată în acest an.

Serviciul Naţional de Informaţii sud-coreean a declarat că fostul ministru al Apărării Hyon Yong-Chol a fost executat în aprilie de un pluton de execuţie, care a folosit o rachetă antiaeriană. Aparent, ministrul a fost executat pentru că ar fi adormit în timpul unei parade militare la care a participat Kim.

La sfârşitul anului 2013, Coreea de Nord l-a executat pentru trădare pe Jang Song-thaek, soţul mătuşii lui Kim şi cândva cel de-al doilea om ca putere în Coreea de Nord.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.