Tillerson: Rusia a interferat cu alegerile din SUA. Nu poate fi vorba de “un nou început” cu Moscova

Secretarul de stat american a declarat că este clar faptul că Rusia a interferat cu alegerile prezidenţiale din SUA de anul trecut, adăugând că Washingtonul şi Moscova nu vor putea să îşi reia relaţiile de la zero, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
Secretarul de stat american, Rex Tillerson.
Secretarul de stat american, Rex Tillerson. (Getty Images)

Comentariile secretarului de stat american, Rex Tillerson, au fost făcute duminică într-un interviu la NBC după vizita de săptămâna trecută a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, la Wahington, vizită care a inclus şi o întâlnire cu preşedintele american Donald Trump.

Tillerson a reiterat comentariile sale anterioare în privinţa legăturilor bilaterale, susţinând că relaţiile dintre cele două ţări au ajuns la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece, existând un nivel foarte redus de încredere.

Totuşi, el a adăugat că această stare a relaţiilor “nu este sănătoasă pentru restul lumii”.

Relaţiile dintre cele două părţi rămân tensionate din cauza anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014, ca urmare a suportului rusesc acordat separatiştilor din estul Ucrainei, implicării Rusiei în conflictul sirian şi a altor probleme.

Administraţia Trump nu şi-a schimbat poziţia în ceea ce priveşte sancţiunile americane aplicate împotriva Rusiei pentru rolul său în criza ucraineană, deşi Trump a indicat în timpul campaniei sale prezidenţiale de anul trecut că va lua în considerare ridicarea măsurilor punitive.

“Cred că este important să înţelegem că nu încercăm să uităm ceea ce s-a întâmplat”, a declarat Tillerson.

De asemenea, serviciile americane de informaţii, au acuzat Kremlinul de orchestrarea unei campanii de hacking pentru a-l ajuta pe Trump - care a susţinut de multe ori că doreşte să îmbunătăţească relaţiile ruso-americane - să câştige alegerile.

Moscova a negat faptul că ar fi interferat cu alegerile. Deşi iniţial şi-a exprimat îndoielile în legătură cu aceste acuzaţii, Trump şi-a modificat poziţia şi a declarat ulterior că el consideră că Rusia a fost în spatele campaniei de atacuri cibernetice îndreptate împotriva democraţilor americani. Totuşi, Trump a insistat că această campanie rusească nu ar fi afectat cu nimic rezultatul alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2016.

Tillerson a declarat pentru NBC că interferenţa ruşilor în alegerile americane este “bine documentată”.

“Nu cred că există vreo îndoială că ruşii s-au jucat cu procesele noastre electorale”, a precizat el, adăugând, totuşi, că nu este “concludent” dacă acea “joacă” a avut vreun impact asupra alegerilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe