Poroşenko în Davos: Rusia are 9.000 de soldaţi în Ucraina

Miercuri, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a acuzat Rusia că a trimis 9.000 de soldaţi pentru a-i susţine pe rebelii separatişti din estul Ucrainei. În acelaşi timp, Şeful FMI a declarat că susţine ajutorul suplimentar pentru Kiev deoarece conflictul continuu subminează puternic economia Ucrainei.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko la Forumul Economic Mondial din Davos, 21 ianuarie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
22.01.2015

Miercuri, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a acuzat Rusia că a trimis 9.000 de soldaţi pentru a-i susţine pe rebelii separatişti din estul Ucrainei. În acelaşi timp, Şeful FMI a declarat că susţine ajutorul suplimentar pentru Kiev deoarece conflictul continuu subminează puternic economia Ucrainei.

Deşi Moscova i-a cerut lui Poroşenko să prezinte dovezi care să îi susţină acuzaţiile, liderul ucrainean a câştigat suportul NATO, care a declarat că a crescut cantitatea de echipamente militare grele folosite de soldaţii ruşii în estul Ucrainei.

Mai mult, Alianţa şi-a repetat apelul ca forţele străine să se retragă.

Luând cuvântul la Forumul Economic Mondial din Davos, Poroşenko a făcut una dintre cele mai îndrăzneţe acuzaţii de până acum cu privire la implicarea directă a armatei ruse într-un conflict în care au murit peste 4.800 de oameni începând cu aprilie 2014.

Soldaţii ruşi sunt susţinuţi de o gamă variată de arme grele, incluzând tancuri, artilerie grea şi vehicule blindate, a declarat Poroşenko. “Dacă aceasta nu este agresiune, atunci ce este agresiunea?”

De asemenea, Poroşenko a cerut Moscovei să respecte planul de pace asupra căruia s-a căzut de acord în capitala belarusă Minsk în 5 septembrie 2014 între liderii Ucrainei, Rusiei şi ai rebelilor separatişti pro-ruşi.

“Soluţia este foarte simplă: nu mai furnizaţi arme ... retrageţi-vă trupele şi închideţi graniţa”, a spus liderul ucrainean. “Dacă doriţi să discutăm alte lucruri, înseamnă că nu doriţi pace ci război.”

Planul de la Minsk prevede o încetare a focului şi retragerea luptătorilor străini şi a echipamentelor militare străine din Ucraina. Dar acordul respectiv a fost foarte incert încă de la bun încet şi sute de oameni au murit de atunci în diverse lupte despre care Kievul susţine că au implicat în mod regulat trupe ruseşti.

Ministrul rus de externe Sergei Lavrov a încercat să evite acuzaţiile spunând că speră că va exista un progres la discuţiile de miercuri privind acest conflict, în ciuda noilor lupte din zonă aeroportului din Doneţk.

Dar cancelarul german Angela Merkel a avertizat ca lumea să nu se aştepte la prea multe de la aceste discuţii. “Nu vreau să vă faceţi prea multe speranţe. Este clar că acordul de încetare a focului devine tot mai fragil.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor