Germania găzduieşte o nouă rundă a discuţiilor pentru pacea din Ucraina

Miniştrii de externe din Ucraina, Rusia, Germania şi Franţa vor participa astăzi în Berlin la o nouă rundă de discuţii pentru pace în privinţa conflictului din estul Ucrainei.
Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier (JUNG YEON-JE/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
21.01.2015

Miniştrii de externe din Ucraina, Rusia, Germania şi Franţa vor participa miercuri în Berlin la o nouă rundă de discuţii de pace cu privire la conflictul din estul Ucrainei.

Frank-Walter Steinmeier, ministrul german de externe, a declarat marţi că a organizat întâlnirea în urma unei cereri din partea miniştrilor de externe rus şi ucrainean.

Steinmeier a adăugat că scopul întâlnirilor este acela de a opri intensificarea confruntărilor militare din estul Ucrainei şi a tensiunilor politice dintre Kiev şi Moscova.

Marţi, şase oameni au murit în timpul bombardamentelor guvernamentale în regiunea estică ucraineană Doneţk.

De asemenea, în noaptea de marţi spre miercuri au fost ucişi cinci civili au fost ucisi şi alţii 29 au fost răniţi în timpul bombardamentelor care au avut loc în Doneţk, au anuntat autoritatile din estul ucrainean, potrivit AFP.

Forţele guvernamentale şi rebelii separatişti pro-ruşi şi-au intensificat luptele pentru ocuparea principalului aeroport din Doneţk. Atât Kievul cât şi rebelii separatişti susţin că deţin controlul asupra complexului, care este distrus aproape în întregime datorită bombardamentelor desfăşurate de forţele ucrainene.

În 5 septembrie 2014, reprezentanţii Ucrainei, Rusiei şi ai republicilor autoproclamate Doneţk şi Lugansk au creionat un acord de încetare a focului în capitala belarusă Minsk. Dar acordul a fost încălcat aproape zilnic de ambele tabere.

Conflictul ucrainean şi tensionarea relaţiilor dintre Est şi Vest s-au produs la începutul anului trecut, după ce liderul rus s-a opus încheierii Acordului de liber schimb cu UE, pe care fostul preşedinte al Ucrainei l-a fentat în ultimul moment. Mişcarea sa a declanşat proteste de stradă, înnăbuşite prin violenţă de jandarmii ucraineni. Au urmat proteste ample pe Maidan, culminând cu fuga preşedintelui Ianukovici şi noi alegeri ce au legitimizat parcursul european pe care poporul ucrainean îl doreşte.

Rusia lui Putin, pe de altă parte, a ales să sprijine secesioniştii din est şi să anexeze Crimeea, lucru ce i-a atras o serie de sancţiuni din partea Occidentului. Kievul şi aliaţii săi vestici afirmă că Rusia a ajutat separatiştii din estul Ucrainei atât cu arme cât şi cu luptători, acuzaţie care este negată de Kremlin în ciuda dovezilor pe care Occidentul susţine că le are.

Potrivit datelor oferite de ONU, până în prezent peste 4.700 de oameni au fost ucişi în acest conflict.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor