Rusia ar putea livra Iranului un sistem de rachete S-300
alte articole
Rusia ar putea livra Iranului mult aşteptatul sistem de apărare antirachete S-300, onorând un contract care a fost anulat în 2010 după intensificarea presiunii occidentale, au raportat marţi presa iraniană şi rusă.
Ministrul rus al apărării Sergei Shoigu se află într-o vizită în Teheran şi a semnat un acord cu ministrul iranian al apărării Hossein Dehqan în vederea extinderii cooperării dintre cele două state, a declarat agenţia de ştiri iraniană semi-oficială Fars.
Fars a susţinut că cele două ţări vor rezolva problemele legate de livrarea sistemului de rachete, iar agenţia rusă de ştiri RIA a confirmat faptul că această chestiune a fost discutată de cei doi oficiali.
“A fost făcut un pas în direcţia cooperării în sectoarele economic şi al tehnologiei armelor, cel puţin pentru astfel de sisteme de apărare precum S-300 şi S-400. Probabil le vom livra iranienilor”, a declarat general-colonelul Leonid Ivaşov, fiind citat de RIA.
Ivaşov a fost şef al departamentului pentru cooperare internaţională din cadrul Ministerului rus al Apărării.
Dmitri Medvedev, în 2010 preşedinte al Rusiei, a anulat în acel an contractul cu Teheranul după ce ONU a impus sancţiuni asupra Iranului datorită programului său nuclear controversat.
Statele Unite şi Israelul au încercat să preseze Rusia să blocheze vânzarea sistemului de rachete, spunând că acesta ar putea fi folosit de Teheran pentru a apăra centrele nucleare în faţa unor posibile viitoare atacuri aeriene. La rândul său, Iranul a încercat să convingă Rusia să finalizeze vânzarea.
Ivaşov a declarat că legăturile Rusiei cu Iranul s-au întărit recent datorită sancţiunilor occidentale pe care ambele state le înfruntă în prezent şi a adăugat că cele două state îşi vor extinde cooperarea şi în alte zone.
Sistemul de rachetele S-300 are o rază de acţiune de 200 km şi Rusia a generat tensiuni cu Occidentul prin încercarea sa de a vinde acest sistem altor ţări din Orientul Mijlociu, inclusiv Siriei.
Legăturile Rusiei cu Occidentul se află la nivelul înregistrat în timpul Războiului Rece şi acest lucru se datorează faptului că Rusia a anexat peninsula Crimeea în martie 2014 şi a ales să susţină rebelii separatişti din estul Ucrainei – o acuzaţie pe care Kremlinul o neagă. Datorită acestor acţiuni, Statele Unite şi Uniunea Europeană au impus împotriva Rusiei o serie de sancţiuni care au afectat puternic economia rusă.
Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.