Popcornul pregătit acasă poate fi şi delicios şi sănătos

De mulţi ani de zile, modernele cinematografe americane au impus moda popcornului. Banalele dar gustoasele floricele de porumb au ajuns să fie o gustare aproape invariabil asociată cu vizionatul unui film, iar oamenii au început ca şi la ei acasă să se uite la televizor cu un castron mare de popcorn în faţa.
Popcorn (Epoch Times)
Ana Ion
11.04.2015

De mulţi ani de zile, modernele cinematografe americane au impus moda popcornului. Banalele dar gustoasele floricele de porumb au ajuns să fie o gustare aproape invariabil asociată cu vizionatul unui film iar oamenii au început ca şi la ei acasă să se uite la televizor cu un castron mare de popcorn în faţa.

Cei care şi-au făcut din floricele de porumb una din gustările preferate, ar fi bine să ştie însă că, pregătit la microunde, popcornul poate fi plin cu aşa numiţii acizi trans, un tip de grăsimi cu efecte extrem de nocive asupra sănătăţii. De fapt, acel amestec de arome care fac floricele din comerţ atât de savuroase nu este nici pe departe unt, cum este prezentat de multe ori pe ambalaj, ci un ulei hidrogenat, practic un amestec de acizi graşi trans, care tranformă floricele într-o gustare nesănătoasă.

O altă substanţă chimică care se găseşte adesea în floricelele preparate la microunde a fost legat de boala Alzheimer. Un studiu efectuat la Universitatea din Minnesota au descoperit că diacetilul (DA) substanţă care se adaugă la unele produsele alimentare pentru a le conferi un gust untos, poate provoca o creştere a nivelului de beta-amiloid*, ceea ce are un impact negativ asupra celulelor nervoase. Pe scurt, popcornul poate fi un aliment de-a dreptul nociv, exceptând situaţia când va suflecaţi mânecile şi va pregătiţi singuri floricelele, într-un mod sănătos. Căci dacă la cinematograf cumpărăm ce ni se dă, acasă, în schimb, noi hotărâm ce şi cum mâncăm.

Primul pas ar fi să va cumpăraţi porumb pentru floricele organice. Puteţi cumpăra porumb vândut de ţărani în pieţe sau, dacă vreţi să aveţi certitudinea că porumbul este certificat bio etc., puteţi să va cumpăraţi boabe pentru popcorn de la magazinele cu produse naturiste sau din rafturile cu produse organice de la hypermarketuri.

Al doilea pas este prepararea popcornului, astfel încât să fie proaspăt şi crocant.

Va sugerăm, pentru prepararea pe aragaz, uleiurile organice - recomandabil ar fi uleiul organic de şofrănel, mai potrivit decât cel de măsline. potrivit multor specialişti, dintre toate uleiurile cunoscute, uleiul de şofrănel este cel mai bogat în grăsimi polinesaturate (77%) şi, foarte important, are un punct de fum foarte ridicat (265 °C). Puteţi folosi, de asemenea, ulei de nucă de cocos, care va da popcornului un uşor gust de nucă de cocos, sau orice alt ulei cu punct de fum ridicat.

Puneţi în vasul în care veţi pregăti popcornul o lingură de ulei. Puneţi doar câteva boabe de porumb şi apoi acoperiţi ceaunul/cratiţa în care gătiţi cu capacul.

Aşteptaţi până când boabele încep să pocnească şi să săra şi abia după aceea puneţi şi restul de boabe. Altfel, vei obţine floricele fade şi moi. Puneţi boabe de porumb cât să acopere fundul ceaunului. Pe măsură ce auziţi boabele pocnind si sărind, agitaţi vasul astfel încât boabele să-şi schimbe poziţia şi să se facă uniform. După ce pocniturile încetează, stingeţi focul.

Cel de al treilea pas este pregătirea toppingului, astfel încât floricelele să fie nu doar gustoase, ci şi sănătoase. Pentru cei cărora le place mâncarea bio, spirulina poate fi un topping ideal, fiind o sursă excepţională de proteine, beta caroten şi fier. Puteţi adăuga fulgi de drojdie inactivă, care, pe lângă faptul că va face floricele untoase, are şi un conţinut foarte mare de vitamine, în special vitamine B, inclusiv preţioasa B12, o vitamină rar întâlnită în alimente. Drojdia inactivă este numită „proteina vegetarienilor”, fiind o sursă bogată de proteine complete, având peste 55% proteină de calitate.

Dacă va plac floricelele dulci, puteţi folosi zahar ecologic din sfeclă - mult mai puţin prelucrat decât zahărul alb rafinat şi, dacă silueta vă permite, puteţi folosi şi miere organică sau ciocolată organică, topită, pentru a prepara delicioase floricele desert.

Dacă preferaţi popcornul sărat, sugerăm sare de Himalaya roz, conţine cantităţi foarte mari de minerale.

În concluzie, bine pregătite, floricele de casă pot fi o gustare nu doar delicioasă, dar chiar foarte sănătoasă. Vă dorim poftă bună şi vizionare plăcută la film!

Notă:*Beta amiloidul este un fragment dintr-o proteina pe care organismul o produce în mod normal (proteina precursoare a amiloidului - beta-APP). În cazul unei persoane sănătoase, aceste fragmente de proteine sunt degradate şi eliminate, în boala Alzheimer ele se acumulează în special la terminaţiile presinaptice ale neuronilor, formând plăci insolubile şi împiedicând astfel transmiterea influxului nervos de la un neuron la altul.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.



România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor