CSAT caută vinovatul pentru tragedia aviatică din Apuseni
alte articole
Şeful statului va prezida duminică, ora 16, prima şedinţă CSAT din acest acest an. Miza şedinţei este demiterea (sau păstrarea în funcţie) a şefului STS, Marcel Opriş, considerat de premierul Ponta marele vinovat pentru durata nepermis de lungă a căutării supravieţuitorilor accidentului aviatic din Apuseni.
În cadrul şedinţei vor fi prezentate raportul Guvernului şi raportul Serviciilor de Telecomunicaţii Speciale cu privire la desfăşurarea căutărilor victimelor accidentului din 20 ianuarie a.c., în urma căruia şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion.
Şedinţa CSAT a fost convocată la solicitarea a cinci membri ai CSAT, primită în data de 24 ianuarie, informează un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Conform unor declaraţii făcute într-o emisiune TV de premierul Ponta, pe 26 ianuarie, cei cinci membri ai Guvernului sunt premierul Ponta în persoană şi miniştrii Daniel Chiţoiu, Gabriel Oprea, Corlăţean şi Andrei Gerea. Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc nu şi-a pus semnătura pe cererea adresată preşedinţiei. "Nu era nevoie de semnătura lui", a declarat premierul.
Conform aceloraşi declaraţii ale premierului, Guvernul a cerut un singur lucru: STS, "care nu se află sub niciun fel sub autoritate a Guvernului" să raporteze cum a acţionat în cazul accidentului aviatic.
"Noi am cerut un singur lucru: în CSAT, pe ordinea de zi, să fie un raport al STS, care nu se află sub niciun fel sub autoritatea Guvernului, privind modul în care au acţionat în cazul accidentului (aviatic - n.red.) de luni şi, mai direct, un lucru pe care acum îl ştim cu siguranţă, faptul că identificarea locului telefonului de la care vorbeau supravieţuitorii s-a făcut în mod greşit. Informaţiile STS au trimis echipele ISU de salvatori la o distanţă destul de mare", a afirmat premierul Ponta, citat de ziare.com.
Activitatea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale este organizată şi coordonată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Controlul asupra activităţii instituţiei se exercită de către Parlamentul României, prin comisiile pentru apărare, ordine publică şi siguranţa naţională ale celor două Camere.
La rândul său, premierul Ponta va prezenta "raportul privind gestionarea de către autorităţile administraţiei publice cu responsabilităţi în domeniul situaţiilor de urgenţă, conform legislaţiei în vigoare, a evenimentului de aviaţie din data de 20.01.2014 în care a fost implicată aeronava BN-2, înregistrată YR-BRP".
Reamintim că un prim raport al Guvernului - sinteza unei anchete de 2 zile coordonată de vicepremierul Gabriel Oprea - a plasat vina integral la ROMATSA, instituţie care ar fi trebuit să coordoneze căutările în munţi, lucru care nu s-a întâmplat. Romatsa, instituţiei în subordinea Ramonei Mănescu, a plasat tacit răspunderea pentru căutări la ISU Alba.
În vârtejul mediatic stârnit de accident, şi-au pierdut funcţiile Secretarul de Stat în MAI, Constantin Chiper, demis de premierul Ponta, şi directorii Romatsa şi ISU care au demisionat, ambii pretinzându-se nevinovaţi. Cu un defazaj de 3 zile, Ministrul de Interne, Radu Stroe a demisionat şi el.
Premierul Ponta vrea însă şi "capul" lui Marcel Opriş, directorul STS, pe care îl acuză că nu şi-a îndeplinit datoria şi nu a localizat la timp epava avionului.
Soluţia software folosită de STS pentru localizarea pe hartă a apelurilor de urgenţă, a fost furnizată de TeamNet Internaţional, companie care până în luna septembrie a anului 2011 a făcut parte din grupul Asesoft fondat de amicul premierului Ponta, deputatul PSD Sebastian Ghiţă.
"Localizarea apelurilor în cinci secunde este unul din principalele beneficii (ale sistemului) pentru că în acest domeniu al situaţiilor de urgenţă diferenţa între viaţă şi moarte se măsoară în secunde uneori", declara în decembrie 2013 directorul companiei TeamNet, pentru Ziarul Financiar.
Căutarea supravieţuitorilor a durat şase ore, timp în care supravieţuitorii s-au încălzit la un foc făcut din halate medicale şi papuci. Epava nu a putut fi localizată, deşi toţi pasagerii avionului aveau telefoane cu GPS, de pe care au şi sunat, ca să anunţe tragedia la 112.
Victimele au fost găsite de localnici şi pădurari.
Reamintim că MApN ar fi identificat, conform unei investigaţii hotnews, distanţa dintre ultima poziţie cunoscută a avionului şi locul prăbuşirii, şi anume 2.089 metri, însă această informaţie, care ar fi putut reduce semnificativ timpul căutărilor nu a fost folosită. ROMATSA a refuzat sprijinul MApN motivând că ISU Alba a preluat responsabilitatea pentru căutări.
Între tip, procurorii au demarat propria anchetă. Pădurării care i-au găsit pe medici în pădure, medicii SMURD, supravieţuitorii şi alte persoane implicate în tragedie au fost audiaţi şi au dat declaraţii la parchet. Primele concluzii vor fi date publicităţii săptămâna viitoare.
Reamintim că familia Aurei Ion, studeta moartă în accident, a anunţat că va da Guvernul în judecată dacă va considera că raportul anchetei efectuate de procurori nu va stabili vinovaţii pentru tragedia aviatică din Apuseni.
Familia Aurei, moartă la doar 23 de a ani, consideră că cei care au greşit trebuie să plătească prin privare de libertate, nu prin înlăturarea din post: "Nu vrem demisii, ci condamnări, identificarea instituţiilor vinovate", a afirmat sora Aurei într-un interviu acordat la Gândul live.