Parlamentul propune: "pensionari în locul suplinitorilor" şi "sponsorizări" în învăţământ

Propuneri fără precedent au fost făcute în parlament pentru învăţământ - suplinitorii să fie înlocuiţi cu pensionari. De la 1 septembrie, tinerii suplinitori nu ar trebui să mai predea şi ar urma sa fie înlocuiţi cu profesorii ieşiţi la pensie.
Început de an şcolar la Şcoala Generală ”Pia Brătianu” din Bucureşti. 16 septembrie 2013 (Epoch Times România)
Flori Mladin
28.03.2014

Propuneri fără precedent au fost făcute în parlament pentru învăţământ - suplinitorii să fie înlocuiţi cu pensionari. De la 1 septembrie, tinerii suplinitori nu ar trebui să mai predea şi ar urma sa fie înlocuiţi cu profesorii ieşiţi la pensie. Propunerea aparţine preşedintelui Comisiei de muncă din Senat, fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop. O altă propunere care este considerată o măsură de reformă se referă la "sponsorizări": părinţii să îi poată sponsoriza pe profesorii preferaţi de elevi, conform Realitatea.

"Mi-aş dori ca la 1 septembrie 2014 să fie primul an după revoluţie în care în sistemul de învăţământ să nu avem niciun profesor necalificat. Avem foarte mulţi pensionari care pot să vină către actul de educaţie" a precizat Liviu Pop.

În cadrul unei discuţii despre calitatea sistemului de învăţământ din România, senatorul Liviu Pop a declarat că actuala lege a educaţiei perturbă întregul sistem. Tania Irimia, director General în cadrul Ministerului Educaţiei, susţine însă că este de vină criza economică.

"E foarte greu în momentul în care te confrunţi cu o criză economică să poţi să aloci resurse necesare pentru dezvoltarea resurselor umane", a afirmat aceasta.

În prezent, predau în România peste 5.000 de suplinitori, dintre care aproape 2.000 sunt studenţi sau absolvenţi de liceu. Pe lângă aceştia, cca 6.000 de cadre didactice sunt pensionari rechemaţi în sistem pentru a preda la catedrele care nu au fost ocupate de cadrele didactice titulare sau de suplinitori.

O propunere care i se pare eficientă în această perioadă de criză fostului ministru al educaţiei este aceea de a atrage dascăli de calitate în sistemul de învăţământ prin acordarea unor sume de bani profesorilor de către părinţii elevilor.

"Atâta timp cât se face legal, în baza unui contract de muncă, sau un alt tip de contract, de sponsorizare, sursele sunt transparente, nu văd nicio problemă în a susţine excelenţa sau performanţa unui cadru didactic", a afirmat Liviu Pop.

Sistemul românesc de învăţământ se confruntă cu o lipsă de cadre didactice. În ultimii patru ani, peste 45.000 de profesori titulari au ieşit la pensie ori au plecat pur şi simplu din sistem. Posturi în multe zone rurale sunt refuzate de profesori care au obţinut note mari deoarece sunt prea departe de oraşe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor