I. Corman: implicarea activă a femeilor în societate va asigura bunăstare şi prosperitate R. Moldova
Implicarea activă a femeilor în asigurarea bunăstării şi prosperităţii Republicii Moldova, susţinerea grupurilor vulnerabile de femei prin politici şi servicii incluzive, relansarea şi modelarea viitorului ţării prin promovarea femeilor în liderism, inclusiv în viaţa politică, au fost principalele subiecte discutate astăzi în cadrul Forumului Public: „Parteneriat pentru o Moldovă Incluzivă şi Prosperă: Femeile Contează!”.
În cuvântul de salut adresat participanţilor la eveniment, Preşedintele Parlamentului Igor Corman s-a referit la rolul femeilor în dezvoltarea Republicii Moldova, remarcând importanţa promovării în continuare a egalităţii de gen în toate domeniile importante pentru societate. Potrivit Şefului Legislativului, crearea condiţiilor favorabile dezvoltării profesionale a femeilor va contribui la creşterea per ansamblu a potenţialului societăţii.
„Este foarte important să conştientizăm cu toţii că vom putea să construim o ţară dezvoltată, o veritabilă democraţie europeană, dacă femeile se vor implica plenar în aceste procese”, a subliniat Preşedintele Parlamentului.
Corman a menţionat că în cei peste 20 de ani de independenţă, Republica Moldova a aderat la majoritatea instrumentelor internaţionale pentru protecţia drepturilor omului, inclusiv la nouă tratate pentru promovarea egalităţii de gen şi prevenirea discriminării, dar mai are încă multe de realizat în acest domeniu. În opinia Preşedintelui Parlamentului, o problemă importantă care trebuie depăşită vizează debarasarea de anumite stereotipuri referitoare la participarea femeilor în politică.
„Sigur că putem vota legi şi strategii, dar înţelegem că sunt multe lucruri care ţin de educaţie, de cultura respectului şi a egalităţii de şanse şi aici este foarte important să contribuim cu toţii prin exemplul propriu”, a conchis Igor Corman.
Preşedintele Parlamentului s-a referit şi la proiectele implementate cu sprijinul partenerilor de dezvoltare pentru promovarea egalităţii de gen în Republica Moldova şi a exprimat gratitudine acestora, inclusiv reprezentanţei Organizaţiei Naţiunilor Unite în Republica Moldova şi UN Women pentru organizarea Forumului de astăzi.
La eveniment au mai participat Liliana Palihovici, Vicepreşedinte al Parlamentului, Valeriu Streleţ, Preşedinte al Fracţiunii parlamentare a PLDM, Raisa Apolschii, Preşedinte al Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Valentina Stratan, deputată PD. Forumul a reunit femei-lider şi conducători ai partidelor politice parlamentare şi extraparlamentare, deputaţi şi reprezentanţi ai societăţii civile, reprezentând o platformă pentru un dialog direct şi deschis privind priorităţile de dezvoltare curente şi cele de viitor din perspectiva femeilor din Republica Moldova.