Ponta încalcă directivele europene şi Legea Concurenţei de dragul accizei pe carburanţi

Premierul Victor Ponta s-a întâlnit joi cu reprezentaţii marilor companii petroliere, în încercarea de a îi convinge să nu crească preţul carburanţilor la pompă după introducerea accizei de 7 eurocenţi. Căci 2014 este cu miză mare, an electoral, şi nimeni, cu atât mai puţin Premierul, nu-şi doreşte noi valuri de scumpiri.
Victor Ponta (Epoch Times România)
Loredana Diacu
06.12.2013

Premierul Victor Ponta s-a întâlnit joi cu reprezentaţii marilor companii petroliere, în încercarea de a îi convinge să nu crească preţul carburanţilor la pompă după introducerea accizei de 7 eurocenţi. Căci 2014 este cu miză mare, an electoral, şi nimeni, cu atât mai puţin Premierul, nu-şi doreşte noi valuri de scumpiri.

Cum marile companii din domeniu nu s-au arătat foarte dornice să facă sacrificii de dragul capitalului electoral al USL, premierul s-a văzut nevoit să dea ceva în schimb.

Astfel, V. Ponta îi va ajuta pe petrolişti să facă profit, amânând calendarul de creştere a procentului de biocarburanţi în benzină şi motorină, informează cursdeguvernare.ro

Introducerea de biocarburanţi în carburanţi este o condiţie impusă de UE, care, în baza Directivei europene 28/2009 a impus statelor membre să adopte toate măsurile necesare pentru ca, până la 31 decembrie 2020, toate tipurile de carburanţi utilizaţi în transport să conţină un minim de 10% biocarburanţi

Pentru a se conforma normelor europene, Guvernul a dat în 2011 o HG (935/2011) prin care a decis că, începând cu 2013, motorina şi benzina vor trebui să includă o cotă de biocarburant de minimum 6%. Conform calendarului stabilit atunci, cota de biocarburant din benzină trebuia să crească la 8% din 2015, la 9% din 2017 şi la 10% din 2019.

Cu puţin înainte de anul 2013, în ultimele zile ale anului 2012, prin intermediul unei alte HG (918/2012), Guvernul Ponta a amânat calendarul stabilit în 2011, anulând obligaţia cotei de 6% biocarburant în motorină pentru 2013. Atingerea acestei cote de 6% a fost fixată atunci pentru anul 2014 iar creşterea cotei la 7% în motorină a fost "împinsă" în anul 2016.

Desigur, amânările au adus importante beneficii producătorilor de carburanţi, care îşi pot rula astfel capitalul, producând profit bun, în loc să facă investiţii pentru a introduce cota de biocarburanţi în benzină şi motorină, aşa cum o cere standardul european, pentru a reduce poluarea produsă de maşini

Acum, în prag de an electoral, pentru a îi convinge pe "benzinari" să nu scumpească preţul carburanţilor la pompă după introducerea accizei de 7 eurocenţi, Guvernul Ponta este pregătit să îi mai ajute o dată să facă profit, decalând din nou calendarul de majorare a cotei de biocarburanti în combustibili, ca să simtă şi "benzinarii" că nu se sacrifică degeaba pentru USL.

Astfel, guvernul propune ca procentul de biocarburanţi la benzină să fie de 4,5% în 2014, în loc de 6% cât se stabilise prin HG, şi să urce la 8% abia în 2018, nu în 2015. Ţintele pentru anii 2017 şi 2019, cu 9%, respectiv 10% cotă de biocarburant vor fi anulate.

În plus, Guvernul va amâna cu trei ani, respectiv până în 2019 în loc de până în 2016, data până la care furnizorii trebuie să introducă pe piaţă benzină mai bună calitativ, cu un conţinut de oxigen de maximum 2,7% m/m şi cu un conţinut de etanol de maximum 5% v/v.

În acelaşi timp, companiile petroliere nu vor mai fi obligate să reducă până la sfârşitul anului viitor din emisiile de gaze cu efect de seră, ci li se va acorda timp până în 2020 să îşi îndeplinească această obligaţie, mai informează cursdeguvernare.ro.

Toate acestea nu pe buzunarul românului ci pe plămânul său, poluat de noxele emise de carburanţi. Efectele pe care amânarea calendarului de îmbunatăţire a calităţii carburanţilor le va avea asupra mediului nu au fost cuantificate. Sau, cel puţin, nu apare în nici unul dintre discursurile premierului român.

Cel puţin la fel de interesant este şi felul în care Guvernul, oferindu-le facilităţi producătorilor de carburanţi, încalcă Legea Concurenţei care interzice orice înţelegere pe preţuri între companii (articolul 5), dar mai ales, orice înţelegere între Guvern şi companii (articolul 9), atrage atenţia evz.ro

Astfel, articolul 9 al Legii Concurenţei prevede că: „Sunt interzise orice acţiuni ale organelor administraţiei publice centrale sau locale, având ca obiect sau putând avea ca efect restrângerea, împiedicarea sau denaturarea concurenţei, în special: a) să ia decizii care limitează libertatea comerţului sau autonomia agenţilor economici, ce se exercită cu respectarea reglementărilor legale”.

Relativ multe concesii, compromisuri şi Legi încălcate pentru o acciză care, zice Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, va lupta contra deflaţiei (un mare pericol pentru orice stat "emergent") şi care nu va creşte preţul la pompă, deoarece a scăzut preţul internaţional al ţiţeiului, pe fondul prieteniei dintre Obama şi Iran.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor