Traian Băsescu continuă să se opună introducerii accizei pe carburanţi

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Preşedintele Traian Băsescu a avut duminică seara o întrevedere, la Palatul Cotroceni, cu delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale. Şeful statului le-a transmis experţilor internaţionali că nu susţine introducerea unei accize suplimentare pentru benzină şi motorină, deoarece nu o consideră necesară.

"În cadrul întrevederii, domnul preşedinte Traian Băsescu s-a arătat nemulţumit că stocul arieratelor societăţilor de stat nu a scăzut conform înţelegerii dintre Guvernului României şi instituţiile financiare internaţionale şi că nu este luată în calcul o reducere suficientă a deficitului structural, ceea ce poate duce la măsuri fiscale suplimentare. Domnul preşedinte Traian Băsescu a ţinut să sublinieze din nou că nu susţine introducerea unei accize suplimentare pentru benzină şi motorină deoarece nu o consideră necesară, cheltuielile bugetare putând fi acoperite fără aplicarea acestei accize", informează Administraţia Prezidenţială printr-un comunicat.

Conform Mediafax, preşedintele Traian Băsescu va semna scrisoarea cu FMI dacă acciza de 7 eurocenţi la benzină nu va fi specificată în document, iar acciza la motorină va fi amânată cel puţin 3 luni, măsură agreată de premierul Victor Ponta, dar nu şi de PNL, care vede astfel diminuate şansele reducerii CAS din iulie.

"Fondul este flexibil şi insistă doar pe acoperirea deficitului creat prin amânarea accizei de 7 eurocenţi la carburanţi. Nici măcar modul de compensare nu va fi detaliat în scrisoare, dar este evident că până la mijlocul anului se vor face economii de cheltuieli la unele ministere. După cum era de aşteptat, cele mai importante reduceri o să fie operate acolo unde s-au dat cei mai mulţi bani. Dacă la mijlocul anului veniturile se vor ridica la nivelul programat, atunci rectificarea nu va consfinţi o reducere de cheltuieli la aceste ministere", au explicat pentru Mediafax surse oficiale.

Reamintim că preşedintele Băsescu i-a informat pe oficialii FMI încă din 23 ianuarie că nu va semna scrisoarea de intenţie atât timp cât aceasta prevede explicit majorarea accizei la benzină şi motorină cu 7 eurocenţi.

În aceste condiţii, experţii FMI, care au mandat să încheie negocierile doar dacă înţelegerile sunt girate şi de preşedintele Băsescu, au propus ca deciziile privind accizele să nu fie trecute în scrisoarea de intenţie şi să lase la latitudinea Guvernului măsurile de compensare a deficitului bugetar de venituri rezultat din amânarea acestei accize, estimat pentru primul trimestru la 0,1% din PIB.

Conform surselor citate de Mediafax, premierul Ponta ar fi dispus să accepte o amânare a accizei la motorină cu încă trei luni, însă liberalii se împotrivesc căci dacă după primele luni veniturile se vor afla sub program, şansele ca la jumătatea anului să se mai reducă CAS se reduc drastic, ori reducerea CAS-ului este unul dintre punctele importante în campania electorală PNL.

Delegaţia Fondului Monetar Internaţional se află la Bucureşti în perioada 21 ianuarie - 5 februarie, pentru discuţii privind prima şi a doua evaluare a acordului preventiv cu România, aprobat în 27 septembrie 2013.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie