Polonia nu vrea să primească refugiaţi din Africa, Orientul Mijlociu şi Balcani

Andrzej Duda, câştigătorul alegerilor prezidenţiale din Polonia şi noul preşedinte polonez.
Andrzej Duda, câştigătorul alegerilor prezidenţiale din Polonia şi noul preşedinte polonez. (Captură Foto)

”În ceea ce priveşte refugiaţii, noi avem o problemă specială din cauza conflictului din Ucraina”, a declarat noul preşedinte polonez Andrzej Duda într-un interviu acordat ziarului german ”Bild”. El a arătat că ”mii de ucraineni fug din calea conflictului din Est în Ungaria şi Polonia”, iar ca urmare Varşovia nu poate primi şi refugiaţi din Africa, Asia sau Orientul Mijlociu.

Numărul persoanelor care trec ilegal graniţa în Polonia a crescut puternic de la începutul anului acesta. Până la sfârşitul lunii iunie, au fost prinşi 2.865 de imigranţi ilegali din afara UE, relatează ziarul ”Rzeczpospolita". Majoritatea vin din Ucraina, dar a crescut şi numărul celor care provin din ţări africane sau din Orientul Mijlociu.

Chiar dacă Polonia este doar o ţară de tranzit a migraţiei către state mai bogate precum Germania, Varşovia a fost unul dintre opozanţii asumării cotelor obligatorii privind împărţirea refugiaţilor în UE.

”Polonia nu se sustrage solidarităţii cu alte state europene. Au fost vremuri când polonezii au fost şi ei nevoiţi să-şi părăsească ţara şi să ajungă refugiaţi. Şi nu am uitat nici pachetele de ajutor pe care germanii ni le-au trimis în anii '80. Este însă important ca UE să combată cauzele exodului în ţările din care vin oamenii aceştia la noi”, a explicat Duda pentru Bild. În opinia preşedintelui polonez, este nevoie de combaterea mai puternică a bandelor care-i transportă şi fac miliarde de pe urma refugiaţilor. Aceştia cer peste 1.000 de euro pentru a-i aduce pe refugiaţi de pe coasta turcă în Grecia.

Pe de altă parte, el a susţinut că ”Polonia ca membru UE are o problemă specială din cauza conflictului din Ucraina. Atâta timp cât conflictul continuă, mii de ucraineni continuă să fugă în Ungaria şi Polonia. Noi suntem vecinii ucrainenilor iar dacă conflictul se va escalada din nou, vor veni şi mai mulţi refugiaţi la noi. Alte state europene ar trebui să ţină seama de asta atunci când vorbesc despre solidaritate şi disponibilitate de a ajuta.“

”Polonia ca membru UE are o problemă specială din cauza conflictului din Ucraina. Atâta timp cât conflictul continuă, mii de ucraineni continuă să fugă în Ungaria şi Polonia” - Andrzej Duda

Citiţi şi: Criza refugiaţilor escaladează: Cehia cere închiderea frontierelor Schengen, Germania îi primeşte pe sirieni

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe