Slovacia nu vrea să primească decât refugiaţi creştini

Refugiaţi sirieni într-o barcă pneumatică se bucură în timp ce ajung pe insula elenă Kos.
Refugiaţi sirieni într-o barcă pneumatică se bucură în timp ce ajung pe insula elenă Kos. (Captură Foto)

Autorităţile slovace s-au angajat să preia 200 de refugiaţi din Siria, dar au cerut ca aceştia să fie exclusiv creştini. Ivan Metik, purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, a declarat pentru BBC că musulmanii nu vor fi acceptaţi pentru că nu există moschei în ţară şi aceştia nu s-ar simţi acasă.

"Am putea prelua 800 de musulmani, dar n-avem nicio moschee în Slovacia şi deci cum să se integreze musulmanii dacă nu le va plăcea aici? Vrem să ajutăm Europa cu acest val migratoriu, dar oricum noi suntem doar o ţară de tranzit. Oamenii nu vor să rămână aici", a argumentat Metik negând faptul că această decizie este discriminatorie.

Totuşi Annika Breithard, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, a afirmat că statelor membre le este interzisă orice formă de discriminare, iar Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al ONU (UNHCR) a făcut apel la statele UE să-i primească pe refugiaţi indiferent de religia lor şi să aibă o "abordare incluzivă" privind relocările. Babar Baloch, purtător de cuvânt al UNHCR, a declarat că "relocările sunt foarte necesare pentru mulţi refugiaţi care se numără printre cele mai vulnerabile grupuri din lume".

Reamintim că numărul imigranţilor aflaţi la graniţele Europei a crescut în ultimele luni la un nivel record de 107.500 înregistrat în luna iulie. Majoritatea sunt sirieni, afgani, africani, care fug de război, instabilitate şi sărăcie.

Statele membre UE au decis să preia 32.000 de solicitanţi de azil care au ajuns în Italia şi Grecia, mai puţini decât numărul iniţial de 40.000. Slovacia a fost una dintre ţările care au refuzat cotele obligatorii.

Peste 240.000 de imigranţi au trecut deja anul acesta Marea Mediterană, ajungând în Grecia şi Italia. Cele mai multe cereri de azil la nivelul UE le-a înregistrat însă Germania, care ar putea primi 800.000 de aplicaţii anul acesta. Potrivit BBC, fluxul migratoriu este mult mai mare decât recordul de 438.000 de aplicanţi pentru azil înregistrat în timpul crizei din Bosnia în 1992.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe