Polonia îşi mobilizează rezerviştii în faţa pericolului rusesc

Soldaţi americani stau într-un tanc Abrams în timpul unui exerciţiu la baza militară Adazi din Letonia, 14 octombrie 2014.
Soldaţi americani stau într-un tanc Abrams în timpul unui exerciţiu la baza militară Adazi din Letonia, 14 octombrie 2014. (Captură Foto)

Armata poloneză şi-a mobilizat rezerviştii pentru exerciţii militare, a anunţat luni ministerul polonez al apărării, în aceeaşi zi în care un convoi militar american a sosit în ţară.

Într-un interviu la un post polonez de televiziune, generalul Bogusław Pacek, consilier al ministrului apărării Tomasz Siemoniak, a declarat că o astfel de operaţiune, în care rezerviştii sunt obligaţi să ajungă la o anumită unitate militară în câteva ore, este testul perfect pentru a vedea care este nivelul lor de pregătire şi capacitatea de mobilizare, conform agenţiei ruse ştiri Sputnik.

Conform unei declaraţii emise luni de ministerul polonez al apărării, exerciţiul este “în conformitate cu planurile pentru verificarea stării operaţionale şi de mobilizare a forţelor armate în 2015 şi se bazează pe nevoia acumulării de soldaţi rezervişti bine pregătiţi.”

Generalul Pacek a declarat că liderii militari nu vor fi informaţi în prealabil în legătură cu locaţia unităţilor pentru a se asigura că rezultatele testului vor fi de încredere.

Oficialii militari polonezi au declarat postului Radio Poland că un anumit număr de rezervişti au fost chemaţi pentru a participa la aceste exerciţii militare, adăugând că aproximativ 12.000 vor fi chemaţi de-a lungul întregului an.

Consilierul pe probleme de apărare al preşedinţiei poloneze, generalul Stanislaw Koziej, a declarat agenţiei Reuters că evoluţiile din Ucraina au determinat guvernul de la Varşovia să-şi revizuiască modul de abordare a securităţii naţionale. “Până de curând, organizaţiile paramilitare păreau să fie ceva de domeniul trecutului” pentru responsabilii din sectorul apărării, dar “astăzi, când avem un război la graniţele noastre, ei îşi dau seama că acest trecut poate contribui la securitatea ţării”, a susţinut oficialul polonez, conform Agerpres.

Mai mult, în condiţiile conflictului din Ucraina şi a intensificării ameninţării ruseşti în regiune, guvernul polonez a făcut apel ca NATO să menţină o prezenţă militară permanentă şi semnificativă în Polonia.

Deşi această cerere a fost respinsă, alianţa militară vestică a dat asigurări că îşi va menţine prezenţa militară în Polonia şi în Europa de Est atâta timp cât este nevoie. Cu toate acestea, încrederea polonezilor în determinarea aliaţilor din NATO de a-i apăra la nevoie a fost zdruncinată, subliniază unii oficiali de la Varşovia.

În prezent, pe teritoriul Poloniei trec coloane de transportoare blindate americane – din Escadronul 3 şi Regimentul al 2-lea de Cavalerie – care se întorc la o bază din Germania după ce au participat la o serie de exerciţii militare desfăşurate în Estonia şi Lituania.

Într-o aparentă referire la Rusia, generalul Pacek a declarat că acest convoi – Dragon Ride – este un semn “pentru cei din est” că NATO este puternic şi unit.

Viceministrul rus al apărării Anatoli Antonov a criticat convoiul Dragon Ride, adăugând că “unele ţări îşi demonstrează cu îndrăzneală puterea la graniţele Rusiei.”

Totuşi, numeroşi analişti militari au declarat că este puţin probabil ca Rusia să atace Polonia, adăugând că Moscova va fi interesată mult mai probabil de ţările în care trăiesc minorităţi rusofone numeroase – ţări precum Letonia, Estonia şi Republica Moldova.

Operaţiunea “Atlantic Resolve”, din care face parte şi convoiul american, a fost lansată de ONU după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în martie 2014 şi în cadrul ei au fost organizate exerciţii militare în Marea Neagră şi în statele care au graniţă comună cu Rusia, susţine Sputnik.

Moscova şi-a exprimat în repetate rânduri temerile sale în legătură cu intensificarea prezenţei militare a forţelor NATO lângă teritoriul rusesc şi a subliniat faptul că referendumul asupra Crimeei, în cadrul căruia peste 96% dintre crimeeni au votat pentru alipirea peninsulei la Rusia, s-a desfăşurat în deplină conformitate cu procedurile democratice şi legea internaţională.

Kievul şi aliaţii săi nu recunosc acest referendum şi acuză Rusia că se implică în mod activ în conflictul separatist care a început în aprilie 2014 în estul Ucrainei şi în care au murit până acum peste 6.000 de oameni. La rândul ei, Moscova neagă vehement că ajută separatiştii cu arme şi soldaţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.