Polonia: În sicriul fostului preşedinte Kaczynski au fost descoperite rămăşiţe ale altor persoane
alte articole
Pe lângă descoperirea bizară privind sicriul fostului preşedinte, în sicriele altor 11 victime au fost descoperite rămăşiţe ale altor persoane străine, au declarat procurorii după ce au examinat sicriele a 24 dintre victimele tragediei, despre care unii oficiali ai partidului de dreapta aflat la guvernare au declarat că a fost provocat de o explozie la bord, dar fără a furniza dovezi.
Incidentul din aprilie 2010, care a avut loc în apropierea oraşului Smolensk din vestul Rusiei, a provocat o divizare semnificativă în sânul societăţii poloneze cu privire la cauza prăbuşirii avionului. Guvernul de centru, aflat anterior la putere, a desfăşurat propria sa investigaţie şi aceasta a indicat că o eroare de pilotaj ar fi fost cauza incidentului.
Guvernul actual al Poloniei, suţinut de Partidul Lege şi Justiţie (PiS) condus de fratele geamăn al lui Lech Kaczynski, Jaroslaw, a preluat controlul direct asupra biroului procuraturii şi a decis să reexamineze accidentul de lângă Smolensk după ce a preluat puterea la sfârşitul anului 2015, susţinând că investigaţia precedentă nu a fost desfăşurată în mod corespunzător.
Adjunctul Procurorului General, Marek Pasionek, a declarat reporterilor că au fost descoperite nereguli în 12 din cele 24 de sicrie redeschise începând cu anul trecut: în două sicrie au fost înlocuite trupurile victimelor în întregime, într-un sicriu exista jumătate din trupul victimei şi jumătate din trupul unei alte persoane, în timp ce în alte 9 sicrie conţineau rămăşiţele împrăştiate ale altor victime.
Pasionek a precizat că sicriul arhiepiscopului Miron Chodakowski conţinea doar jumătatea superioară a trupului său, în timp ce partea inferioară aparţinea generalului răposat Tadeusz Ploski.
În sicriul generalului Bronislaw Kwiatkowski existau 14 părţi anatomice care aparţineau altor 7 persoane, a mai susţinut Pasionek, adăugând că autopsiile vor fi finalizate până în aprilie 2018.
În Moscova, Ministerul rus de Externe şi Kremlinul nu au răspuns imediat la cererile telefonice şi prin email de a răspunde la această situaţie.
Decizia guvernului polonez de a redeschide sicriele a divizat familiile victimelor între cei care nu au încredere în procedurile desfăşurate de Rusia după accident şi cei care au dorit ca victimele să fie lăsate în pace.
Deşi mai mulţi oficiali PiS de rang înalt au sugerat în repetate rânduri că o bombă la bordul avionului a provocat prăbuşirea acestuia, investigaţiile conduse de PiS nu au furnizat dovezi convingătoare dar au scos la iveală eşecul autopsiilor efectuate în Rusia de a identifica corect victimele.
Tragedia aeriană, care a implicat un avion de producţie sovietică Tu-154, a avut loc în timp ce piloţii au încercat să aterizeze cu delegaţia poloneză în apropiere de Smolensk pentru a participa la activităţile de comemorare a miilor de ofiţeri polonezi executaţi acolo de poliţia secretă sovietică în 1940.
Sicriele victimelor au fost sigilate în Rusia şi returnate Poloniei într-un interval de 2 săptămâni de la incident. Anul trecut, totuşi, procurorii polonezi au ordonat redeschiderea sicrielor.
Descoperirile comisiei curente ar putea înrăutăţi relaţiile Poloniei cu Rusia, care deja sunt tensionate datorita rolului Moscovei în criza ucraineană, dar ar putea dezamorsa divizarea din sânul societăţii poloneze.
Până acum Rusia a refuzat să returneze Poloniei rămăşiţele avionului, susţinând că propria sa investigaţie este încă în desfăşurare.