SUA trimite bombardiere B-52 şi sute de piloţi pentru exerciţii NATO în apropierea graniţelor Rusiei

SUA a trimis bombardiere strategice B-52 şi 800 de piloţi în Europa pentru a participa la o serie de exerciţii militare planificate de NATO în această lună, conform CNN.
Bombardier american B-52.
Bombardier american B-52. (ro.wikipedia.org)

Exerciţiile militare vor avea loc în Marea Baltică şi pe teritoriul mai multor ţări, inclusiv ale unora care au graniţă comună cu Rusia.

De asemenea, exerciţiile au loc în condiţiile în care ambasadorul rus la NATO, Alexandr Gruşko, a criticat mişcarea alianţei militare occidentale de a staţiona 4.600 de soldaţi în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia.

Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a declarat săptămâna aceasta că 99% din arsenalul de rachete balistice al ţării se află în stare de alertă de luptă.

„Astăzi, Forţa Strategică de Rachete este menţinută la un nivel care să permită o soluţionare durabilă a sarcinilor care implică probleme nucleare. Un total de 99% dintre lansatoare se află în stare de pregătire pentru luptă şi 96% dintre ele sunt pregătite în mod constant pentru o lansare imediată”, a precizat Şoigu miercuri.

El a adăugat că Rusia dezvoltă în prezent un sistem de rachete de ultimă oră, ce va avea capabilitatea de a ocoli un sistem de apărare antirachetă eşalonat.