Polonia în război cu UE: vorbeşte despre liderii numiţi ai Europei

Ministrul polonez de Externe, Witold Waszczykowski, a declarat că nu poate accepta autoritatea Comisiei Europene în condiţiile în care relaţiile dintre Polonia şi UE continuă să se deterioreze.
Ministrul polonez de externe, Witold Waszczykowski
Ministrul polonez de externe, Witold Waszczykowski (ATTILA KISBENEDEK/AFP/Getty Images)

Witold Waszczykowski a pus sub semnul incertitudinii “legitimitatea” Comisiei, despre care a declarat că este alcătuită din birocraţi nealeşi.

Ulterior, el a încercat să îşi retragă comentariile, afirmând că nu are o problemă cu întreaga Comisie ci, mai degrabă, “cu un comisar”, prim-vicepreşedintele Frans Timmermans.

Waszczykowski a declarat: “Care este legitimitatea Comisiei? Comisia nu are o legitimitate democratică. Nu este aleasă, ci este selectată de guverne."

“Nu putem accepta acest lucru. Nu putem accepta ca un organism de democraţi selectaţi să monitorizeze, să dea ordine şi să conducă statele membre.

“Putem accepta o Europa federală care este bazată pe reguli democratice”.

El a precizat că Polonia este luată în vizor de Timmermans, care susţine că mişcările guvernului polonez de a controla sectorul judiciar şi mass media de stat reprezintă o încălcare a legilor şi valorilor Uniunii Europene.

În plus, Waszczykowski a declarat: “In Polonia există perepţia că este vorba de o cruciadă personală a lui Timmermans, pentru că lucrurile de care ne-a acuzat el au fost rezolvate cu mult timp in urma de catre Parlament.

“Sunt îngrijorat pentru că aceasta este o afirmaţie nedreaptă a lui Timmermans. El stigmatizează Polonia.

“Din fericire, activitatea lui Timmermans nu este luată în serios de agenţiile de rating, de investitori sau oameni de afaceri”.

Uniunea Europeană a răspuns Poloniei prin purtătorul de cuvânt al Comisiei UE, Margaritis Schinas, care a afirmat că blocul regretă faptul că un “ministru guvernamental nu înţelege rolul, structura şi competenţele Comisiei”.

Schinas a precizat: “Comisia este gardianul tratatelor, al intereselor comune ale celor 28 de state membre şi al respectării legii”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe