Polonia acuză ruşii de doborârea deliberată a avionului ce transporta delegaţia poloneză în 2010
alte articole
Procurorii polonezi au declarat luni că noi dovezi privind incidentul aerian din 2010 în apropierea localităţii Smolensk, din vestul Rusiei, sugerează că doi controlori ruşi de trafic aerian şi un oficial din turnul de control au contribuit în mod deliberat la provocarea accidentului.
Conform procurilor, dovezile au fost obţinute din conversaţiile înregistrate ce au avut loc între piloţii avionului şi controlorii ruşi. Totuşi, procurorii au precizat că nu pot fi dezvăluite alte detalii înainte ca investigatorii să îi interogheze pe cei trei bărbaţi implicaţi în anchetă.
În aprilie 2010, avionul la bordul căruia se aflau preşedintele polonez Lech Kaczynski şi soţia sa, preşedintele Băncii Centrale a Poloniei, mai mulţi membri de rang înalt ai Statului Major al armatei poloneze, precum şi câţiva parlamentari, s-a prăbuşit în apropierea localităţii ruse Smolensk. Delegaţia se îndrepta spre pădurea Katyn din Rusia pentru comemorarea celor 22.000 de ofiţeri polonezi executaţi de NKVD - poliţia secretă sovietică - în 1940. Kremlinul a negat masacrul până în 1990, dând la vremea respectivă vina pe armata germană.
Deşi anchetele anterioare asupra incidentului de la Smolensk au atribuit dezastrul erorii umane şi vremii dificile, partidul polonez de guvernământ - Lege şi Justiţie (PiS) - al cărui lider este Jaroslaw, fratele geamăn al preşedintelui Lech Kaczynski mort în incident consideră că prăbuşirea avionului a fost deliberată şi a desfăşurat propria sa anchetă.
Jaroslaw Kaczynski a făcut o serie de acuzaţii în privinţa incidentului, sugerând că a existat un material explozibil la bordul avionului, că preşedintele rus Vladimir Putin ar fi ordonat asasinarea şi că fostul premier polonez şi actualul preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, a fost complice în orchestrarea prăbuşirii avionului şi în subminarea investigaţiei ulterioare.
“O analiză a dovezilor ... a permis procurorilor să formuleze noi acuzaţii împotriva controlorilor de trafic aerian, care sunt cetăţeni ai Federaţiei Ruse”, a declarat într-o conferinţă de presă Marek Pasionek, adjunct al Procurorului General al Polonei. Persoanele implicate în anchetă sunt vinovate de “provocarea deliberată a unei catastrofe ... în urma căreia a rezultat moartea multor persoane”.
Guvernul polonez a formulat deja acuzaţii împotriva celor doi controlori de trafic aerian în 2015, unul fiind acuzat că este “direct responsabil pentru periclitarea traficului aerian” iar celălalt pentru “provocarea neintenţionată a unui dezastru al traficului aerian”. Totuşi, noile acuzaţii sunt mult mai grave, sugerând că cei doi au urmărit în mod deliberat să provoace prăbuşirea avionului.
Guvernul rus a răspuns rapid şi a respins acuzaţiile partidului PiS. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni reporterilor că guvernul său nu este de acord cu declaraţiile procurorilor polonezi.
“Ştiţi că are loc o investigaţie în tabăra rusă. Circumstanţele acestei tragedii, a acestei catastrofe, sunt deja foarte bine elucidate şi investigate”, a susţinut Peskov.
Potrivit unei investigaţii anterioare conduse de Rusia, vina prăbuşirii avionului aparţine exclusiv piloţilor polonezi, fără a plasa vreo responsabilitate asupra controlorilor ruşi de trafic aerian.
Guvernul polonez a cerut în repetate rânduri ca Moscova să returneze rămăşiţele avionului, dar Kremlinul a susţinut că va face acest lucru doar după finalizarea propriei anchete asupra incidentului.
Procurorii polonezi au declarat că fragmente ale avionului vor fi trimise la laboratoare din străinătate pentru a verifica dacă există dovezi privind existenţa vreunui material explozibil, în timp ce oficialii sectorului judiciar au exhumat rămăşiţele victimelor pentru a stabili cauza morţii.