Polonia exhumează trupul preşedintelui Kaczynski

Trupul răposatului preşedinte Lech Kaczynski şi a altor oficiali ucişi într-o tragedie aeriană în 2010 au început să fie deshumate. Totuşi, decizia nu este susţinută de toţi cetăţenii polonezi.
Rămăşiţele avionului prezidenţial polonez prăbuşit în Smolensk, Rusia, în 2010. (Captură Foto)
Andrei Popescu
15.11.2016

Procurorii polonezi au început luni exhumarea trupului fostului preşedinte Lech Kaczynski, care a fost ucis într-un accident de avion în Rusia în 2010.

Ei examinează rămăşiţele fostului lider polonez ca parte a unei noi investigaţii asupra prăbuşirii avionului în apropiere de Smolensk, în vestul Rusiei. În incident au murit 96 de persoane – inclusiv soţia lui Kaczynski, membri ai conducerii superioare ai armatei poloneze şi guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei.

Delegaţia poloneză dorea să participe, în pădurea Katyn din Rusia, la o ceremonie de comemorare a miilor de ofiţeri militari polonezi ucişi de poliţia secretă sovietică în 1940.

O investigaţie desfăşurată de guvernul polonez anterior a decis că prăbuşirea avionului de producţie sovietică Tu-154, în condiţii de ceaţă groasă şi în timpul unei tentative de a ateriza pe pistă, a fost rezultatul unei erori de pilotaj.

Dar fratele geamăn al lui Lech Kaczynski, Jaroslaw, a declarat că o explozie la bordul avionului ar fi putut să cauzeze prăbuşirea acestuia.

Procurorii doresc, de asemenea, să determine dacă a avut loc o amestecare a rămăşiţelor victimelor în timpul înmormântării lor şi dacă trupurile au fost descrise corect în investigaţiile anterioare.

Decizia deshumării este controversată în Polonia, unii dintre membrii familiilor victimelor opunându-se. De fapt, doar 10% dintre polonezi aprobă decizia exhumării cadavrelor, conform unui sondaj de opinie desfăşurat de Institutul Ipsos şi publicat recent.

În plus, procurorii polonezi susţin că refuzul Rusiei de a returna rămăşiţele avionului reprezintă un obstacol critic.

Partidul naţionalist Lege şi Justiţie al lui Jaroslaw Kaczynski a învins guvernul de centru în alegerile din 2015.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor