Polonia nu va mai primi refugiaţi după atacurile din Paris

Noul guvern polonez a anunţat că nu va mai primi refugiaţi ca urmare a atacurilor de vineri noaptea din Paris, cerând garanţii pentru securitate. Germania a avertizat statele UE să nu facă o legătură pripită între Paris şi criza refugiaţilor.
Refugiaţi stau la coadă în centrul Lageso din Berlin, aşteptând să fie înregistraţi, 9 octombrie 2015.
Refugiaţi stau la coadă în centrul Lageso din Berlin, aşteptând să fie înregistraţi, 9 octombrie 2015. (Captură Foto)

Polonia nu va mai accepta refugiaţi redistribuiţi pe baza programului UE, a anunţat sâmbătă noul guvern polonez conservator. Ca urmare a atacurilor teroriste din Paris, noua conducere a Poloniei cere acum garanţii pentru securitate înainte să primească alţi refugiaţi.

“Atacurile arată necesitatea unei revizuiri şi mai complexe a politicii europene faţă de criza imigranţilor”, a declarat Konrad Szymanski, viitorul ministru polonez pentru probleme europene, în timpul unei conferinţe de presă desfăşurată sâmbătă. “Vom accepta (refugiaţi doar) dacă avem garanţii privind securitatea”, a adăugat Szymanski, fără a specifica la ce se referă prin garanţii pentru securitate.

Comentariile lui Szymanski au clarificat faptul că noul guvern polonez nu va respecta programul UE pentru redistribuirea refugiaţilor, conform Deutsche Welle.

Controale vamale

“Deciziile Consiliului European criticate de noi cu privire la redistribuirea refugiaţilor şi imigranţilor în toate statele UE au un caracter obligatoriu. Totuşi, în faţa evenimentelor tragice din Paris, nu vedem nicio posibilitate politică în vederea implementării lor”, a scris el pe website-ul naţionalist de centru dreapta wpolityce.pl.

Witold Waszczykowski, viitorul ministru de externe al Poloniei, şi-a exprimat de asemenea temerile, susţinând că Europa trebuie să “abordeze într-o manieră diferită acea comunitate musulmană care locuieşte în Europa şi care urăşte acest continent şi doreşte să îl distrugă”.

Partidul conservator pentru Lege şi Justiţie (PiS) a câştigat o majoritate absolută în ambele camere ale Parlamentului în cadrul alegerilor din 25 octombrie, pe baza unei platforme care includea refuzul de a permite imigranţilor să pătrundă în Polonia. Noul guvern PiS va depune jurământul luni.

Conform planului UE de redistribuire, aproximativ 160.000 de refugiaţi înregistraţi în ţări precum Grecia şi Italia vor fi relocalizaţi pe cuprinsul blocului european. În baza acelui plan, care a fost acceptat de guvernul polonez demisionar de centru-dreapta şi pro-UE, Polonia ar urma să accepte un număr suplimentar de 4.500 de refugiaţi, pe lângă cei 2.000 pe care i-a acceptat deja.

Germania face apel la calm

Ca răspuns la reacţiile tot mai puternice ale aripii de centru-dreapta faţă de atacurile din Paris, ministrul german de Interne Thomas de Maiziere a avertizat în privinţa creării unor legături pripite între atacuri şi valul fără precedent de refugiaţi din Europa.

Maiziere a declarat că situaţia tinde să se complice, în special în condiţiile în care a avut loc deja o creştere a numărului de atacuri asupra solicitanţilor de azil şi a adăposturilor pentru solicitanţii de azil.

Pe lângă creşterea controalelor poliţieneşti şi la frontiere, ministrul german de Interne a declarat că forţele de securitate ale Germaniei vor monitoriza îndeaproape membrii mişcărilor de extremă dreapta.

“Germania, la rândul ei, rămâne fermă ca întotdeauna pe linia de luptă împotriva terorismului internaţional”, a insistat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe