Noul guvern polonez - anticomunist şi împotriva Rusiei

Viitorul guvern polonez a anunţat numele noilor săi miniştri. Cel mai controversat dintre toţi este Antoni Macierewicz, un politician de dreapta care se opune cu tărie Rusiei.
Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului polonez Lege şi Justiţie.
Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului polonez Lege şi Justiţie. (Captură Foto)

Jaroslaw Kaczynski, liderul Partidului Lege şi Justiţie (PiS), a anunţat luni la sediul partidului său din Varşovia că Beata Szydlo va fi noul premier al ţării.

Szydlo a numit deja membrii viitorului său cabinet. Majoritatea miniştrilor noului guvern au făcut parte din ultimul cabinet al PiS, în perioada 2005-2007 şi sunt cunoscuţi pentru poziţia lor dură în privinţa eliminării corupţiei şi influenţei comunismului în ţara est-europeană.

Mulţi dintre noii miniştri sunt, de asemenea, pro-americani. De exemplu, Witold Waszczykowski, viitorul ministru de Externe, a jucat un rol cheie în negocierea planului privind crearea unui program american de apărare antirachetă în timpul erei Bush, conform Deutsche Welle.

Waszczykowski a deţinut, de asemenea, funcţia de ambasador al Varşoviei la NATO, în Bruxelles, în perioada 1997-1999, când Polonia a devenit primul stat fost comunist care s-a alăturat alianţei militare vestice.

Cea mai controversată numire în noul guvern este cea a lui Antoni Macierwicz, care va deveni noul ministru al Apărării. În calitate de fost viceministru al apărării, Macierwicz a condus acţiunea de curăţare a serviciului militar de informaţii de influenţă comunistă, publicând numele agenţilor care au legături cu Moscova.

De asemenea, el a susţinut că Rusia a jucat un rol în tragica prăbuşire a avionului prezidenţial polonez în 2010. Deşi investigatorii au concluzionat că accidentul s-a datorat unei erori de pilotaj, Macierwicz a sugerat că este posibil ca această eroare să fi fost deliberată. În plus, el l-a acuzat pe premierul polonez de la acea vreme, Donald Tusk – acum preşedinte al Consiliului European – ca a conspirat împreună cu Moscova. Fostul preşedinte Lech Kaczynski şi mai mulţi oficiali seniori polonezi au murit în acel accident.

Mariusz Kaminski, fost şef al Biroului Central pentru Anticorupţie, a fost numit în funcţia de coordonator al serviciilor speciale, a cărui sarcină este aceea de a monitoriza agenţiile poliţieneşti şi de informaţii. Kaminski a fost condamnat pentru abuz de putere în 2007, în timp de ocupa funcţia de şef al Agenţiei poloneze de anticorupţie, şi a primit o sentinţă de 3 ani cu suspendare.

Noul cabinet de miniştri trebuie să fie aprobat de preşedintele Andrzej Duda, iar actualul guvern se va retrage joi.

PiS a câştigat alegerile parlamentare din luna octombrie cu 37,3% din voturi, suficient pentru ca partidul conservator să formeze un guvern fără a apela la o coaliţie.

Condus de euroscepticul Kaczynski, PiS a obţinut 232 din cele 460 de locuri ale Camerei Inferioare, comparativ cu partidul Platforma Civică al premierului demisionar Ewa Kopacz, care a obţinut 137 de locuri, respectiv 23,6%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe