Polonia va da în judecată Rusia pentru nereturnarea rămăşiţelor avionului polonez prăbuşit în 2010

Varşovia va intenta un proces împotriva Rusiei, la o curte pentru drepturile omului, pentru refuzul Moscovei de a returna rămăşiţele avionului prezidenţial polonez prăbuşit în 2010. În incident a murit preşedintele Lech Kaczynski şi alţi oficiali de rang înalt.
Rămăşitele avionului prezidential polonez prăbuşit la Smolensk, 11 aprilie 2010
Rămăşitele avionului prezidential polonez prăbuşit la Smolensk, 11 aprilie 2010 (NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / Getty Images)

Până acum, Rusia a refuzat să returneze rămăşiţele avionului, susţinând că prima dată trebuie să îşi finalizeze propria sa anchetă. Decizia de a face presiuni asupra acestei chestiuni – luată de noul guvernul polonez mai naţionalist – ar putea amplifica tensiunile dintre cele două state, declanşate de anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi aplicarea ulterioară de sancţiuni UE împotriva Moscovei.

“Vom da în judecată Rusia la Strasbourg pentru tergiversarea investigaţiei”, a declarat ministrul desemnat de Externe Witold Waszczykowski pentru TVN24, făcând referire la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) din Strasbourg.

“Vom da în judecată Rusia în tribunalele de arbitraj datorită reţinerii proprietăţii poloneze ... astfel încât Rusia să fie condamnată şi să i se ordone să ne restituie proprietatea”, a declarat el.

O investigaţie guvernamentală poloneză a susţinut că tragedia din 10 aprilie 2010 s-a produs datorită unei erori de pilotaj dar şi datorită echipei de pe aeroportul rusesc, conform Reuters.

Avionul s-a prăbuşit în Smolensk, vestul Rusiei, ucigând 96 de oameni, inclusiv pe preşedintele polonez Lech Kaczynski, soţia sa, guvernatorul băncii centrale, comandanţi de top ai armatei şi alţi oficiali de rang înalt.

Fratele lui Kaczynski, Jaroslaw, conduce acum partidul conservator pentru Lege şi Justiţie (PiS), care a câştigat o majoritate absolută în ambele camere ale Parlamentului în cadrul alegerilor din luna octombrie.

Ministrul desemnat al Apărării Antoni Macierewicz consideră că o explozie a cauzat prăbuşirea avionului prezidenţial în 2010.

Incidentul din 2010 s-a produs în timp ce preşedintele şi o delegaţie cu oficiali de rang înalt se aflau în drum spre o ceremonie de comemorare a masacrului din Katyn din 1940, când poliţia secretă a Uniunii Sovietice a măcelărit mii de ofiţeri polonezi într-o pădure din vestul Rusiei.