Politolog: NU Călin Georgescu va fi cel care va candida la alegerile prezidenţiale. Va fi un alt tip de personaj

Călin Georgescu (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
10.01.2025

Politologul Andrei Ţăranu a opinat, într-un interviu acordat jurnalistei Carmen Dumitrescu în publicaţia Republica, că la viitoarele alegeri prezidenţiale Călin Georgescu nu se va mai regăsi pe lista de candidaţi validaţi.

Jurnalistă: Oamenii funcţionează pe bază de poveşti. Şi avem aici un personaj, care este, pentru unii, acest cavaler pe cal alb. Ce contrapui unui astfel de personaj, ce tip de personaj, ca să arăţi că, de fapt, cavalerul e unul întunecat? Ce contrapui, în arhetip, unui personaj ca Georgescu?

Andrei Ţăranu: Sunt mai multe posibilităţi. De exemplu, pentru o anumită categorie de oameni, ar trebui să contrapui raţionalul. Unui personaj care face miracole din bălării tu vii cu un tip raţional, care îţi spune concret ce vrea să facă şi care vine cu programe. Ideea de program în România n-a mai existat de foarte multă vreme. Or, unui apucat precum Georgescu care îţi spune că vine Dumnezeu şi se pogoară peste noi şi o să ne fie bine şi cald, îi contrapui unul care raţional îţi explică cum şi ce se întâmplă.

A doua formulă ar putea să fie genul autoritarului. Călin Georgescu n-are figură autoritară, ci mai degrabă paternalistă, ca un fel de preot care oficiază. Şi atunci îi poţi contrapune figura autoritarului, o figură puternică, generatoare de încredere, în spatele căreia să se încoloneze oamenii şi să spună că el poate să ne ducă spre victorie, indiferent de ce fel ar fi aceea. Trump şi Viktor Orban sunt astfel de personaje autoritare, iar noi figuri de felul acesta nu prea avem.

Astea sunt cele două tipuri de figuri care se pot contrapune lui Călin Georgescu. Dar aici ar trebui să fim foarte atenţi. Sigur, e părerea mea subiectivă. Nu Călin Georgescu va fi cel care va candida în mai-iunie. Tu trebuie să construieşti o figură nu pentru Călin Georgescu, ci pentru alt tip de personaj. Şi mai e ceva important: noi suntem încă în 2024. Din punct de vedere politic am rămas complet în 2024, cu traumele şi obsesiile anului 2024.

Deşi foarte multe momente din 2024 nu vor mai fi în primăvara şi vara lui 2025. Cel mai probabil criza economică europeană ne va afecta şi pe noi. N-are cum să nu. Economia germană a căzut cu 25%, e evident că această criză va ajunge şi în România, sunt o grămadă de locuri de muncă care vor dispărea. Crizele identitare de care vorbeam la început nu vor mai fi atât de importante în raport cu crizele sociale.

Jurnalistă: Şi foamea bate tot…

Andrei Ţăranu: Campania ar trebui gândită în funcţie de noile perspective. Or, politicienii noştri nu par în niciun fel capabili să gândească asta. Ei nu văd nimic în viitor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor