Caz de "revolving door" la fosta ministră a Educaţiei Ligia Deca

Ligia Deca (Facebook/deca.ligia)
Andrei Popescu
10.01.2025

Ultimul act normativ pregătit de Ministerul Educaţiei sub fostul ministru Ligia Deca şi pus în consultare publică este un proiect de Hotărâre de Guvern privind participarea României la studiul internaţional privind competenţele adulţilor, PIAAC. Însă, din cauză că, în acest caz, este vorba despre o persoană care a ocupat funcţii publice importante şi care trece într-un alt rol instituţional cu influenţă, folosindu-şi experienţa şi relaţiile anterioare pentru a-şi desfăşura noua activitate, s-ar putea vorbi de un aşa-zis caz de revolving door (sau “uşă rotativă”), relatează Edupedu.ro.

Potrivit site-ului citat, este vorba despre un proiect cu o valoare fără precedent pentru astfel de cercetări privind educaţia, 2,3 milioane de euro, iar el urmează să fie implementat de un consorţiu din care fac parte două instituţii legate de Ligia Deca – SNSPA şi UEFISCDI. La SNSPA, Ligia Deca tocmai a fost numită prorector responsabil cu relaţiile instituţionale şi proiecte strategice, iar la Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării lucrează atât soţul Ligiei Deca, Cezar Hâj, cât şi mulţi dintre membrii de cabinet ai fostei ministre, din perioada mandatului.

Fenomenul de “revolving door” este recunoscut ca o problemă de integritate în Uniunea Europeană, iar instituţiile UE au implementat măsuri pentru a-l gestiona. Conform unui raport al Parlamentului European, aproape toate instituţiile UE impun anumite restricţii privind activităţile post-mandat ale membrilor lor, cum ar fi perioade de pauză şi coduri de conduită. În România nu există reglementări pentru demnitarii aflaţi în asemenea cazuri, ci doar pentru funcţionarii publici.

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) a anunţat, pe 8 ianuarie, numirea Ligiei Deca în funcţia de prorector al instituţiei de învăţământ superior conduse de Remus Pricopie. Numirea vine la puţin peste două săptămâni după plecarea ei de la Minister, în urma schimbărilor produse de alegerile parlamentare în care Deca nu a reuşit să fie aleasă în Parlament, deşi a candidat pe primul loc pe listele PNL pentru Senat, în judeţul Vâlcea.

Chiar în momentul plecării de la Ministerul Educaţiei, instituţia a pus în consultare publică o “Hotărâre de Guvern privind participarea României la cel de-al doilea ciclu al Programului de evaluare internaţională a competenţelor adulţilor PIAAC 2025-2029”. Este vorba despre unul dintre principalele studii internaţionale ale OCDE, organizaţie care a dezvoltat şi alte evaluări educaţionale, cea mai cunoscută fiind PISA, testarea internaţională a competenţelor elevilor de clasa a IX-a.

Edupedu.ro a semnalat, atunci, că România urmează să plătească o sumă fără precedent pentru organizarea acestei testări care ar trebui să arate, în premieră, eficienţa educaţiei din România: 2,3 milioane de euro, plus o taxă de participare de 600.000 de euro. Valoarea a fost evaluată aproximativ la acest nivel încă din prima parte a anului trecut.

Conform sursei citate, responsabil cu aplicarea proiectului a fost desemnat, fără vreo procedură clară de selecţie şi fără prezentarea unor argumente şi explicaţii clare pentru selecţia participanţilor, un consorţiu format din trei instituţii publice, dintre care două au legătură cu fosta ministră Deca – SNSPA şi UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării), alături de Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în Domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale (INCSDMPS).

Mai multe informaţii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor