Nicuşor Dan, despre anularea prezidenţialelor: Nu e nicio garanţie că ce s-a întâmplat în 24 noiembrie nu se poate repeta. Partenerii noştri văd asta
Primarul General al Capitalei, Nicuşor Dan, a reiterat, joi, la Digi 24, că serviciile de informaţii, Parchetul, Autoritatea electorală şi mai ales preşedintele României trebuie să ofere clarificări privind anularea primului tur al alegerilor prezidenţiale de anul trecut, adăugând că modificarea din nou a datei alegerilor prezidenţiale face ca România să nu aibă în prezent “cea mai fericită imagine” în faţa partenerilor săi.
De asemenea, edilul a subliniat că românii sunt pe bună dreptate îngrijoraţi de întreaga situaţie pentru că România e un “stat important în Uniunea Europeană şi în NATO”.
Totodată, Nicuşor Dan a atenţionat că partenerii României sunt la rândul lor îngrijoraţi din cauză că “nu există nicio garanţie că ce s-a întâmplat în 24 noiembrie nu se poate repeta”.
Cum vedeţi această schimbare a datei alegerilor prezidenţiale, domnule Nicuşor Dan, din primăvară aproape în buza verii?
Nicuşor Dan: Da. Bun. Dacă privim tabloul general, nu e imaginea cea mai fericită pentru România, care a anulat nişte alegeri după care n-a dat explicaţiile corespunzătoare. S-a avansat o dată a alegerilor care ulterior a fost amânată. E bine totuşi că s-a fixat o dată, însă trebuie să avem clarificarea pe ce s-a întâmplat la alegerile anulate.
Oare va veni această clarificare, credeţi, până la momentul mai 2025?
Nicuşor Dan: Este responsabilitatea instituţiilor care au responsabilităţi, anume Serviciile, Parchetul, Autoritatea Electorală şi mai ales preşedintele României să ne dea această explicaţie. Pentru ca să anulezi nişte alegeri nu e o chestiune banală, e o chestiune foarte serioasă şi afectează chiar încrederea oamenilor în sistemul democrat.
Lumea se întreabă de ce s-a luat această decizie. De ce nu s-au ţinut de prima promisiune făcută, final de februarie cu început de martie. Au mers acum pe varianta de început de mai. Nu este sigură nici aceasta, domnule Nicuşor Dan. Pentru că este tot aşa, fix ca cea de la finalul anului trecut. O declaraţie de intenţie, o decizie, dar nematerializată într-un act normativ.
Nicuşor Dan: Să aşteptăm săptămâna viitoare şi Hotărârea de Guvern pe care au promis-o. Singurul lucru bun care s-a întâmplat a fost că s-a format un guvern care a putut să ia nişte măsuri obligatorii pentru 2025. În rest, toate aceste... inclusiv candidatul coaliţiei prezidenţiale, care a fost numit, după care s-a retras, după care a fost numit din nou şi după care e testat în sondaje, nu dă o imagine de stabilitate pentru România. Şi asta e lucrul cel mai important.
Testat în sondaj alături de alte nume, atât din PNL cât şi din PSD, mai ales în condiţiile în care PSD cochetează cu ideea de a merge cu un candidat propriu.
Nicuşor Dan: Da, tocmai. Deci nu vorbesc.. bineînţeles, sunt un competitor şi nu vreau să mă pun pe mine în discuţia asta. Numai că atunci când vorbeşti de nişte partide care formează guvernul, deci au majoritatea în Parlament şi formează Guvernul, acţiunile lor se confundă oarecum cu imaginea României. Şi atunci ar trebui ca acţiunile lor să fie suficient de predictibile pentru ca România să aibă o imagine de predictibilitate şi stabilitate.
Care este relaţia dumneavoastră în acest moment cu USR? Este partidul de care, sigur, sunteţi cel mai apropiat, aţi fost poate cel mai apropiat. Văd de acolo voci care vă critică foarte dur, vă ataca chiar, şi l-am văzut mai devreme aici la Digi 24 pe Dominic Fritz spunând că Elena Lasconi este în continuare şi rămâne candidatul USR la alegerile prezidenţiale.
Nicuşor Dan: Foarte bine, e o decizie statutară a partidului, organele de conducere au decis aşa. E foarte bine. Sigur, urmează o competiţie electorală şi oamenii se vor uita la candidaţi. Sper să avem suficiente momente în care să ne descopere pe noi ca şi candidaţi ce am făcut, proiectele noastre pentru România şi din competiţia asta să câştige cel mai bun.
Este sau vedeţi posibilă, în funcţie de evoluţia situaţiei în lunile următoare, o susţinere a dumneavoastră din partea PNL?Putem merge pe scenariul PSD, merge cu propriul candidat. Crin Antonescu iese din discuţie. PNL ar trebui să susţină pe cineva şi acela să fie dumneavoastră.
Nicuşor Dan: Bun. Cea mai importantă este susţinerea oamenilor. Noi am avut recent, acum şase luni, şapte luni, am avut alegeri locale la Bucureşti. Fiecare dintre partidele mari au avut câte un candidat şi a câştigat candidatul independent, votat, dacă vorbim de mine, votat şi de membrii USR şi de membrii PNL, care aveau propriul candidat. În alegeri pe persoană, cum sunt alegerile pentru preşedinte, contează foarte mult candidatul. Şi, cu atât mai mult, în această situaţie în care se găseşte România, în care încrederea oamenilor în partidele politice a scăzut dramatic.
Presă internaţională este în continuare cu ochii pe noi, domnule Nicuşor Dan. Cum vedeţi ceea ce scrie Politico? Faptul că dedică spaţii situaţiei politice din România. Spune că s-a stabilit un nou calendar al prezidenţialelor, dar nu s-a schimbat nimic, că pericolul rămâne acelaşi, din cauza căruia s-au anulat alegerile: ascensiunea lui Călin Georgescu. Care sunt cele mai mari pericole?
Nicuşor Dan: Am citit articolul din Politico, cum de altfel am citit şi celelalte articole din presa internaţională de zilele astea. Pe bună dreptate, oamenii sunt îngrijoraţi pentru că România e totuşi un stat important în Uniunea Europeană şi în NATO. Oamenii sunt îngrijoraţi că s-au anulat nişte alegeri şi nu există nişte explicaţii. Şi, pasul 2, nu există nicio garanţie că ce s-a întâmplat în 24 noiembrie nu se poate repeta. Asta este, pe scurt, cum văd partenerii noştri situaţia din România. Şi toate aceste incertitudini în acţiunile forţelor guvernamentale nu fac decât să consolideze această imagine.