Politolog, despre dezbaterea de la TVR: Cum poate Ponta să schimbe premierul fără să împingă ţara într-o criză?

Politologul Cristian Pîrvulescu a analizat succint, într-o intervenţie la Euronews, cum s-au descurcat candidaţii la dezbaterea prezidenţială organizată de TVR la Palatul Cotroceni.
Jurnalistă: În opinia dumneavoastră, cine a câştigat dezbaterea de aseară? Cine adună puncte electorale?
Cristian Pîrvulescu: Doamna Lasconi a fost în formă, a avut un autentic editorial, a fost foarte ofensivă şi nici n-ar fi putut fi altfel. Pentru că aţi făcut referire la sondajele de opinie. Situaţia din sondaje o obligă să atace, ceea ce a şi făcut, pe candidaţii care sunt în faţa ei. Simion nu participă la dezbateri, pentru că asta l-ar putea defavoriza, pentru că nu luptă pentru locul întâi, că îl are asigurat, şi este mult mai simplu să nu participe la confruntări cu contracandidaţii.
În schimb, pentru plutonul de patru candidaţi, în care se află şi doamna Lasconi, lucrurile pot evolua, iar domnia sa a înţeles foarte bine şi, fiind om de televiziune, a încercat să puncteze. Acum depinde ce-şi doresc alegătorii de la un preşedinte, dar în orice caz, şarja pe care am văzut-o puţin mai devreme este probabil cea care va rămâne după această dezbatere, la care, participând atât de mulţi candidaţi, au spus foarte multe lucruri foarte diferite.
Sigur, şi Nicuşor Dan, în momentul în care consideră candidaţi care nu sunt în sondajele de opinie foarte sus, irelevanţi, a reuşit să atragă atenţie asupra declaraţiei sale şi să pună puţin disputa în mişcare. Cel care a vrut să domine dezbaterea, fiind aproape pe locul 2 – nimeni nu este în mod sigur pe locul 2 – domnul Antonescu, a încercat să facă cât mai puţine comentarii acide cu putinţă, pentru că, cu o zi înainte, la televiziunea de care aţi vorbit, s-a aventurat pe căi care au devenit foarte riscante.
Cred că fiecare, în felul lui, inclusiv Victor Ponta, care la cealaltă dezbatere n-a participat, au încercat să puncteze şi mi-e greu să fac un calcul, dar cu siguranţă cea mai spectaculoasă a fost Elena Lasconi.
Jurnalistă: Domnule profesor, să vorbim şi despre ce pierd candidaţii. Aţi menţionat faptul că George Simion nu a fost prezent la această dezbatere pentru că îşi conservă procentele cu care îl creditează diversele case de sondare, cel puţin asta este situaţia din acest moment pe care am prezentat-o la Euronews România. Mă întreb dacă au existat şi greşeli flagrante pe care le-au făcut unii dintre candidaţi care o să aducă cu siguranţă voturi oponenţilor.
Cristian Pîrvulescu: Mă refeream la acel atac neinspirat al domnului Dan împotriva unui fost ministru al Educaţiei, căruia i-a spus că, până la urmă, candidatura domniei sale nu este neapărat relevantă. Asta da, ar putea să conteze, pentru că e cel puţin politicos, dar şi politic foarte indicat să-ţi respecţi contracandidaţii şi să-i consideri potenţial egali. Sondajele greşesc de multe ori.
Pe de altă parte, greşeli mari nu s-au făcut. Dar l-aţi văzut pe domnul Ponta în prezentarea de mai devreme, când încerca să-i dea răspunsul doamnei Lasconi, că făcea apel la un program economic care nu are nicio legătură cu atribuţiile preşedintelui, are legătură cu guvernul, iar domnul Ponta, din câte ţin minte, este independent, deci nu are cum să aplice un asemenea program, aşa cum, în general, se întâmpla, ca preşedinte este nevoie de o majoritate şi sunt două tipuri de majorităţi în România.
Există celebra majoritate prezidenţială, pe care doar Ion Iliescu a avut-o în 1992, şi, în rest, sunt majorităţile guvernamentale bazate pe coaliţii stabilite în Parlament. Preşedinţii nu reuşesc să controleze aceste majorităţi sau, dacă o fac, este pentru o perioadă foarte scurtă. S-a întâmplat cu Traian Băsescu din decembrie 2009 până undeva prin 2011, că deja după 2011 pierduse controlul.
Deci cum poate domnul Ponta sau ceilalţi care vor schimba prim-miniştri să facă aceste lucruri fără să împingă ţara într-o criză, utilizând alte atribuţii prezidenţiale? Nu ne-au explicat şi asta este trist, dar, pe de altă parte, oare publicul îşi dorea să aibă explicaţii mai largi?