De ce fuge Simion de dezbaterile prezidenţiale? Întrebările care "ar putea să-l coste voturi importante"

Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat, la Euronews, ce se ascunde în spatele strategiei candidatului AUR George Simion de a absenta de la dezbaterile prezidenţiale care au loc înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Jurnalistă: Vreau să disecăm puţin mai departe această dezbatere, care are rolul şi de a fi interesantă pentru cei care o privesc. Ce plan mare de ţară am văzut? La ce să ne uităm noi, cetăţenii, din dezbaterea de aseară? Ce ar trebui să luăm astfel încât să putem să mergem mai bine informaţi duminică la vot?
Cristian Pîrvulescu: Cred că dezbaterea nu face decât să ne ilustreze care sunt calităţile candidaţilor, dacă au calităţi, dacă se descurcă în situaţii complicate, dacă ştiu să vorbească, dacă se descurcă să răspundă la întrebări dificile, dacă pot să fie diplomaţi — toate aceste calităţi sunt importante.
Nu dintr-o astfel de dezbatere vom afla programul. Pentru asta avem la dispoziţie alte mijloace. E un spectacol şi a fost un spectacol, şi unii candidaţi au înţeles că trebuie să joace rolul cu foarte multă patimă şi, dacă se poate, şi cu talent, iar unii au talent. Au încercat să-şi pună în evidenţă calităţile şi să-şi ascundă defectele în măsura în care sunt conştienţi că acestea există.
Dar nu cred că doar această dezbatere este suficientă, dar e bine că a avut loc, e bine că au fost măcar 10 — al 11-lea este prea sus şi prea important pentru a sta alături de ceilalţi. A şi spus-o, într-o intervenţie de ieri la un site de ştiri: nu vrea să se compromită alături de ceilalţi candidaţi.
Jurnalistă: Credeţi că, totuşi, dacă George Simion va ajunge în turul al doilea, va participa la o dezbatere prezidenţială cu oponentul său, cu celălalt candidat care se va califica?
Cristian Pîrvulescu: Nu, nu va participa, dintr-un motiv foarte simplu: domnul Simion ar trebui să răspundă unor întrebări care sunt dificile şi care ar putea să-l coste voturi importante.
Sunt două tactici diferite. Noi am asistat la o dezbatere pentru turul întâi. În turul întâi, ceea ce încearcă candidaţii este să se adreseze propriului electorat şi, dacă pot, să ia de la electorate ţintite ale celorlalţi candidaţi cât mai multe voturi cu putinţă. E ceea ce, de exemplu, făcea doamna Lasconi. Am văzut-o foarte bine.
La turul doi, în schimb, trebuie să convingi electoratul indecis şi electoratul candidaţilor care nu s-au calificat să voteze. Este cu totul altă tactică. Şi aici este marea dificultate pe care, ne spun şi sondajele, o va întâmpina domnul Simion. De aceea, dacă va ajunge în turul al doilea — ceea ce e probabil, dar nu este niciodată absolut sigur — va încerca pe cât posibil să evite o confruntare, folosind acelaşi argument: că s-a furat turul doi şi că el nu este altceva decât un intermediar, urmând să asigure domnului Georgescu revenirea triumfală.
Ştiţi, sunt mituri conspiraţioniste într-o ţară în care conspiraţionismul este mai important decât în altele, care susţin că marile puteri, sau cel puţin o mare putere, va contribui la repararea situaţiei din decembrie, şi acest mit este întreţinut. De ce să se prezinte la o confruntare, domnul Simion, din care, cel mai probabil, are de pierdut?
Să răspundă, apropo de întrebarea jurnalistei americano-române, la întrebarea de ce nu poate să meargă în Moldova şi Ucraina şi de ce a pierdut un proces în Moldova împotriva unui ministru al Apărării, domnul Şalaru, care spune că ar fi fost contactat şi are dovezi clare că s-a întâlnit cu agenţi ai serviciului rus de informaţii? Nu are niciun interes să facă asta.
Jurnalistă: Cu toate astea, o bună parte a electoratului rămâne nehotărât. Asta dacă e să credem sondajele, cu toate că cifre asemănătoare vedem în toate sondajele de opinie. Mulţi oameni lasă pe ultimele zile; aceste dezbateri sunt prilejul cu care o bună parte a electoratului, care spune că merge duminică la vot, se va hotărî cu cine votează. Cu toate acestea, vedem un interes scăzut al publicului larg pentru dezbateri.
Dacă ne uităm pe audienţe, nu ştim deocamdată cum s-a prezentat situaţia aseară, dar o seară înainte, când am văzut prima dezbatere organizată la Palatul Cotroceni, credeţi că, de fapt, lumea nu e interesată şi se va informa din alte căi cum să voteze? Sau, dimpotrivă, informaţiile din dezbatere se propagă în mediul online, ne luăm informaţii de acolo?
Cristian Pîrvulescu: O parte din informaţii se vor propaga în mediul online. Mediul online este cel care dă nota dominantă a acestor alegeri. Vorbim despre alegerile TikTok, cele din 24 noiembrie — este evident că reţelele sociale joacă un rol important în informare şi dezinformare. Sunt folosite în mod diferit de candidaţi. Unii apelează mai mult la media tradiţională, alţii apelează masiv la reţelele sociale. Este ceea ce face George Simion.
George Simion este, de departe, cel care conduce pe online campania, dar este o caracteristică a liderilor de extremă dreaptă. George Simion şi-a schimbat în mod semnificativ campania faţă de cea precedentă. Este, de altfel, unul din cei câţiva candidaţi care revine în faţa românilor, pentru că a candidat şi în noiembrie. Altfel, avem foarte mulţi candidaţi noi care au apărut. Ei bine, va conta online-ul, dar contează şi spectacolul. Sigur, audienţele n-au fost atât de mari.
Gândiţi-vă ca şi în Statele Unite a fost o singură dezbatere între cei doi candidaţi. Deci toate lucrurile astea ne arată că, pe plan internaţional, interesul faţă de aceste dezbateri a scăzut odată cu impunerea internetului şi a reţelelor sociale, dar ele contează, pentru că le comentăm. Le comentăm aici, se comentează pe online în egală măsură.