Cine ar putea "smulge" voturi de la nehotărâţi după dezbaterea prezidenţială de la TVR?

Dezbatere prezidenţială
Andrei Pricopie
30.04.2025

Dezbaterile prezidenţiale televizate ar putea înclina balanţa în cazul electoratului nehotărât care va decide pe ultima sută de metri cărui candidat îi va da votul, a opinat, într-o intervenţie la Euronews, politologul Cristian Pîrvulescu, după dezbaterea organizată de TVR cu 10 dintre prezidenţiabili la Palatul Cotroceni.

Jurnalistă: Credeţi că vreunul dintre candidaţi – mi-aş dori să ne gândim la toţi, domnule profesor – s-a adresat acestui electorat nehotărât, a reuşit să smulgă nişte voturi, a venit cu o temă mare, care, de fapt, macină românii, cărora le e greu să se decidă şi au lăsat pe ultima sută de metri această decizie: cu cine vor vota duminica aceasta?

Cristian Pîrvulescu: Să ştiţi că poate să conteze, dar v-am spus că spectacolul este mai important. Un preşedinte reprezintă, în sensul actoricesc al termenului, statul. El trebuie să aibă nişte calităţi, iar aceste calităţi se pot vedea în dezbatere. Sigur, dezbaterea despre care vorbim este o urmare a vechiului turnir medieval, în care se confruntau binele şi răul, şi binele trebuia să învingă, să-şi dovedească într-adevăr forţa.

Nu mai suntem într-o asemenea epocă în care duelurile să fie atât de importante, pentru că ele sunt o caracteristică a democraţiilor liberale. Aduceţi-vă aminte, totuşi, Caragiale, într-o scrisoare pierdută, râdea de aceste dueluri. Deci încă şi acum 140 de ani, aproape 150 de ani, nu exista unanimitate în ceea ce priveşte tipul acesta de confruntare. Dar ele au rolul lor şi cred că cel mai important este acela de a dovedi că sunt apţi să fie preşedinţi. Şi cred că cei care contează şi-au pus în evidenţă calităţile.

De exemplu, pentru un nehotărât ca mine, cel mai important subiect este cel de politică externă şi geopolitică. Când aflu că Rusia nu reprezintă un pericol pentru România, spre exemplu, în condiţiile în care a atacat Ucraina şi poate oricând să destabilizeze Moldova, mă întreb care sunt competenţele.

Ca să nu mai spun că nu sunt deloc convins că, dacă înarmăm până în dinţi poporul român, permiţând libera vânzare a armelor, ne vom apăra mai bine în faţa unei invazii a unei puteri străine. Mă refer la declaraţiile unuia dintre candidaţii de aseară.

Eu am ascultat cu foarte mare atenţie declaraţiile despre Moldova, de exemplu. Pentru mine sunt relevante şi vorbesc despre capacitatea pe care o au candidaţii de a deveni buni preşedinţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor