Poliţist din R. Moldova condamnat la închisoare pentru tortură

Ofiţerul de poliţie abuzând de situaţia de serviciu şi cunoscând că partea vătămată nu a atins vârsta majoratului, i-a provocat dureri fizice şi suferinţe psihice tânărărului, cu scopul de a-l determina să-şi recunoască vinovăţia.
Justiţie (www.pixabay.com)
Ştefan Sârbu
17.08.2017

Prin sentinţa Judecătoriei Ungheni a Republicii Moldova, un poliţist a fost condamnat la pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 6 ani şi 6 luni, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii în cadrul organelor de drept pe un termen de 7 ani.

Potrivit sentinţei, la data de 21 septembrie 2016 colaboratorul Inspectoratului de Poliţie Ungheni care deţinea funcţia de şef de post şi era o persoană publică, suspectând partea vătămată de comiterea unei sustrageri şi cunoscând cu certitudine că este minor, l-a reţinut. Utilizând cuvinte vulgare care înjoseau demnitatea acestuia, în prezenţa mai multor persoane, i-a ordonat să urce în automobilul său personal conducându-l pe malul unui iaz din raionul Ungheni.

Acolo, a abuzat de situaţia sa de serviciu în calitate de ofiţer superior de sector, a folosit autoritatea calităţii de persoană publică, a încălcat grav Legea cu privire la activitatea Poliţiei şi statutul poliţistului, urmărind scopul intimidării, umilirii minorului pentru a-şi recunoaşte vinovăţia premeditat l-a impus să se dezbrace până la lingeria de corp, în prezenţa mai multor persoane, utilizând cuvinte înjositoare şi glume şi i-a ordonat minorului să intre în apa rece a iazului pentru a extrage plasele de pescuit.

”Primind refuzul minorului de a intra în apă deoarece era frig, l-a ameninţat că-l va îneca în acel iaz sau îl va priva de libertate pe o perioadă de 15 zile. În urma ameninţărilor primite, minorul a intrat în apa iazului unde s-a aflat o perioadă îndelungată de timp, apoi a ieşit pe malul opus al iazului, unde deja fiind în stare de inconştienţă, a fost scos din apă de către alte persoane şi dus într-un depozit din apropiere, acolo intrând în starea de hipotermie şi semi-conştiinţă. Astfel prin acţiunile premeditate ale poliţistului au fost cauzate părţii vătămate dureri, suferinţe fizice şi psihice puternice”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Procurorii care au reprezentat acuzarea în instanţă de judecată au solicitat aplicarea unei pedepse cu închisoarea pe un termen de 13 ani şi 10 luni, şi drept urmare consideră sentinţa Judecătoriei Ungheni prea blândă anunţând că o vor ataca la Curtea de Apel Bălţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor