Poliţia iraniană, despre moartea tinerei Mahsa Amini: Un incident nefericit. Poliţia morală face o muncă pozitivă

Cazul tinerei Mahsa Amini, în presă
Cazul tinerei Mahsa Amini, în presă (Captură ecran)

Poliţia iraniană a declarat, luni, că moartea tinerei Mahsa Amini, după ce a fost arestată şi bătută de "poliţia morală", a fost un "incident nefericit" pe care nu doreşte să îl vadă repetat, a relatat o agenţie de presă semioficială citată de Reuters.

Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a intrat în comă şi a murit după ce a fost arestată săptămâna trecută la Teheran de către poliţia morală, ceea ce a declanşat demonstraţii împotriva autorităţilor în întreaga ţară de către iranieni înfuriaţi de tratamentul aplicat femeilor de către forţele de securitate.

Poliţia a declarat în weekend că fetei i s-ar fi făcut rău în timp ce aştepta alături de alte femei reţinute. Însă tatăl lui Amini a declarat duminică, pentru site-ul de ştiri pro-reformă Emtedad, că fiica sa era sănătoasă şi nu avea probleme de sănătate.

"Acest incident a fost nefericit şi ne dorim să nu mai asistăm niciodată la astfel de incidente", a declarat comandantul poliţiei din Teheran, Hossein Rahimi, într-o declaraţie raportată de agenţia de ştiri Fars.

El a spus că Amini nu ar fi fost maltratată, negând afirmaţiile difuzate pe reţelele de socializare împotriva poliţiei morale, care aplică reguli stricte care impun femeilor să-şi acopere părul şi să poarte haine largi.

"Au fost lansate acuzaţii împotriva poliţiei iraniene. Vom aştepta până în ziua judecăţii, dar nu putem înceta să facem muncă de securitate", a declarat Rahimi, adăugând că poliţia morală "face o muncă pozitivă".

El a declarat că nu poate comenta cauza morţii, deoarece aceasta este o problemă medicală şi nu de securitate.

Amini era din regiunea Kurdistan, una dintre zonele în care au avut loc proteste în weekend, inclusiv la înmormântarea ei în oraşul natal Saqez.

În Iran trăiesc între 8 şi 10 milioane de kurzi. Gărzile Revoluţionare Iraniene au reprimat tulburările din zonele kurde ale ţării timp de zeci de ani, iar sistemul judiciar de linie dură a condamnat mulţi activişti la pedepse lungi cu închisoarea sau la moarte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe