Poliţia chineză îi suspectează pe etnicii musulmani pentru incidentul din Tiananmen
alte articole
Poliţia chineză investighează neobişnuitul incident de ieri, când o maşină a intrat în plin în mulţime în Piaţa Tiananmen, omorând cinci persoane şi rănind alţi 38, conform informaţiilor date de oficiosul de stat chinez. Evenimentul a avut loc într-o zonă de maximă securitate, la câţiva paşi de intrarea în Oraşul Interzis.
Conform presei, poliţia chineză pare să meargă pe ipoteza unui atentat comis de etnici musulmani din regiunea Xinjiang.
Luni seara, poliţia a trimis un mesaj hotelurilor din capitală pentru a întreaba dacă nu cumva au remarcat "clienţi suspecţi", începând de la 1 octombrie, informează cotidianul Global Times, în timp ce Biroul pentru Securitate Publică a anunţat că se află în căutarea unor informaţii despre "vehicule suspecte".
Fără să folosească cuvântul "atentat" şi fără să stabilească explicit o legătură între incidentul din Tiananmen şi investigaţiile pe care le desfăşoară, poliţia preciza în mesaj doar că "un caz major a avut loc luni".
Conform puţinelor informaţii făcute publice de organele de stat chineze, poliţia a identificat doi locuitori din două districte din Xinjiang şi a descris un vehicul cu tracţiune integrală de culoare deschisă, asociindu-i numere de înamtriculare din Xinjiang.
Accidentul investigat a avut loc luni, când o maşină a intrat în plin în trecătorii şi poliţiştii din Piaţa Tiananmen. Fotografii prezenţi la faţa locului au reuşit să surprindă imagini cu maşina oprită într-o barieră, învăluită într-un nor dens de fum. Aparatul de cenzură comunist a şters rapid fotografiile postate de bloggeri pe internet însă câteva fotografii postate pe Twitter au scăpat, rămânând ca mărturie a accidentului din Tiananmen. Jurnaliştii străini care au încercat să se apropie de locul incidentului au fost reţinuţi de poliţie iar aparatura le-a fost confiscată.
Forţele de ordine au blocat complet accesul în piaţa Tiananmen, loc ce şi-a căpătat o tristă celebritate în toată lumea, după ce în 1989 regimul comunist a înăbuşit în sânge protestele studenţilor ce militau pentru democraţie în ţara lor. Partidul Comunist a trimis tancurile împotriva studenţilor neînarmaţi. Numărul victimelor şi răniţilor nu a fost făcut public niciodată de autorităţi însă se estimează că mii de tineri au fost ucişi.
Ipoteza unui gest intenţionat este foarte probabilă, având în vedere modul în care s-au desfăşurat faptele, maşina parcurgând o distanţă lungă pe trotuar.
Provincia Xinjiang este afectată în mod periodic de tulburări din cauza tensiunilor puternice între etnici han, majoritari în China, şi etnici uiguri, musulmani turcofoni. Autorităţile îi acuză în mod invariabil pe activiştii uiguri de "terorism", cam la fel cum procedează cu tibetanii şi cu orice alte grupuri etnice sau de interese care gândesc incomod pentru regim.