Madridul deschide anchetă împotriva lui Hu Jintao, acuzat de genocid în Tibet
alte articole
Judecătorii instanţei naţionale spaniole, care au capacitatea de a investiga crime împotriva umanităţii chiar şi în afara propriilor frontiere, au acceptat cererea unor grupuri de tibetani exilaţi şi au fost de acord să deschidă o investigaţie împotriva fostului preşedinte chinez Hu Jintao, care este acuzat de genocid. Sub observaţie masacrul din 1989, comandat de către Hu atunci când era secretar general al Tibetului.
Tribunalul Naţional spaniol a fost de acord să deschidă o investigaţie împotriva fostului preşedinte chinez Hu Jintao, care este acuzat de genocid de către unele grupuri de tibetani care trăiesc în exil. Potrivit reclamanţilor, Hu Jintao, care a condus Regiunea Autonomă Tibet între 1988 şi 1992, este vinovat că a ordonat un masacru " în afara oricărei norme legale" împotriva tibetanilor implicaţi în protestele chineze din 1989. În timpul violenţelor, ce au avut loc după moartea celui de-al 10-lea Panchen Lama, au murit aproximativ 500 de oameni.
Câteva luni mai târziu, aceeaşi violenţă s-a repetat în piaţa Tiananmen împotriva studenţilor şi muncitorilor care au ieşit în stradă pentru a cere eradicarea corupţiei din Partidului Comunist şi democraţie. Hu Jintao a fost primul politician de rang înalt care l-a felicitat printr-o telegramă pe preşedintele de atunci, Deng Xiaoping, pentru "alegerea înţeleaptă" de a trimite tancurile în stradă împotriva cetăţenilor neînarmaţi.
În iunie, aceeaşi instanţă a respins cererea din lipsă de probe, care au fost colectate şi prezentate judecătorilor. În plus, judecătorii susţin că pot deschide cazul datorită faptului că unul dintre acuzatori, Thubten Wangchen, este un cetăţean spaniol şi pentru că în China nu s-a deschis nicio anchetă oficială cu privire la acuzaţiile făcute de exilaţi.
Instanţa naţională este organismul oficial responsabil din Spania care poate acţiona în judecarea crimelor împotriva umanităţii „chiar şi în afara teritoriului spaniol" având în vedere principiul jurisdicţiei universale care a fost recunoscut de ONU. În 2009, Naţiunile Unite au redus jurisdicţia la cazurile în care sunt implicaţi cetăţeni sau rezidenţi spanioli.
Comitetului de sprijin al Tibetului, o organizaţie angajată în apărarea drepturilor omului ale poporului tibetan, care a făcut cererea, a salutat decizia judecătorilor: "Curtea recunoaşte în acest fel ca acel genocid a fost contrar naţiunii tibetane. Mai mult decât atât, aceasta este o bună sincronizare, deoarece cazul este deschis chiar în momentul în care se termină imunitatea diplomatică de zece ani a fostul preşedinte al Chinei".