Poalelungi ales judecător la CCM. Vlad Ţurcanu: Se vrea o Curte Constituţională fidelă sistemului

În ultimii ani, în poziţiile-cheie ale judecătorilor, preşedinţilor de instanţe etc., candidează doar câte o singură persoană, ceea ce denotă o implicare declarativă a CSM, afirmă expertul Ion Guzun.
Ştefan Sârbu
07.03.2018

alte articole

Vlad Ţurcanu, comentator politic (facebook.com / Vlad Ţurcanu)
Ştefan Sârbu
07.03.2018

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) l-a ales marţi judecător al Curţii Constituţionale pe Mihai Poalelungi pe postul rămas vacant după ce preşedintele Curţii, Tudor Panţîru, şi-a dat demisia la sfârşitul lunii ianuarie. Fostului preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) nu i-a făcut nimeni concurenţă, el fiind ales cu vot unanim pentru un mandat de 6 ani.

Consilierul juridic de la Centrul pentru Resurse Juridice (CRJM), Ion Guzun, consideră competiţia în care s-a înscris Poalelungi ”un pic cam sterilă şi care nu poate fi considerată una veritabilă”. Mai mult, expertul, citat de Radio Europa Liberă atrage atenţia că în ultimii ani, când este vorba de poziţii-cheie pentru funcţia de judecători, preşedinţi de instanţe sau de promovări ierarhice în sistemul judecătoresc, de regulă candidează doar câte o singură persoană, fără să se respecte măcar condiţia formală a unei competiţii, ceea ce reprezintă o implicare modestă, mai degrabă declarativă a CSM.

În opinia analistului politic Vlad Ţurcanu, promovarea fostului preşedinte al CSJ, care nu a reuşit nici acolo să facă faţă aşteptărilor, ar fi importantă deoarece se doreşte o Curte Constituţională fidelă sistemului.

”Poalelungi este un om al sistemului, iar Curtea Constituţională şi-a dovedit în timp calitatea de instituţie politico-juridică, aşa cum i-a plăcut ministrului Tănase să repete. La sfârşitul unui scrutin prezidenţial sau parlamentar, se poate vedea o contribuţie decisivă a Curţii, de aceea este important ca un om al sistemului să fie plasat la CCM”, a concluzionat analistul.

În context, expertul de la Transparency International Moldova, Veaceslav Negruţă propune ironic să se ghicească din prima: ”cine va fi următorul preşedinte la Curtea Constituţională.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor