Elena Robu: Rezistenţa judecătorilor români va rămâne în istorie, nu şi a celor din RM

Magistraţii moldoveni pot fi eliberaţi din funcţie în momentul când deciziile lor nu vor conveni politicului, cu toate acestea ei tolerează trăind într-o stare de ignoranţă, afirmă jurnalista.
Protestul judecătorilor români în Bucureşti 18.12.2017
Protestul judecătorilor români în Bucureşti 18.12.2017 (facebook.com/octav drăgan)

Sute de magistraţi din România au venit luni seară pe scările Curţii de Apel Bucureşti cu mesajul ”Toţi pentru justiţie”. Jurnalista Elena Robu consideră că acţiunea acestora este un model al rezistenţei în justiţie care cu siguranţă va rămâne în paginile istoriei. În R. Moldova însă magistraţii nu au organizat nicio acţiune pentru susţinerea Domnicăi Manole, care a fost eliberată din funcţie din motive politice.

Jurnalista menţionează într-un editorial pe blogul său că românii mai strigă şi peste 28 de ani de la Revoluţia din 1989, ”Jos comunismul” ceea ce înseamnă că multe lucruri rămân neschimbate, iar oamenii deja nu mai rezistă să tacă pur şi simplu.

În context, Elena Robu atenţionează că în R. Moldova, cazul Domnicăi Manole, magistrata Curţii de Apel care a fost demisă din sistemul judecătoresc nu a scos niciun judecător în stradă, nicio revoltă, manifestare de protest, ştiind că în orice moment, judecătorii care nu se vor supune politicului şi vor lua o decizie care să nu convină puterii pot să fie demişi din funcţie. ”Pe când şi în Republica Moldova? Cât mai trăim aşa? Cât mai stăm în ignoranţă şi răbdăm?”

Menţionăm că judecătorii români au protestat tăcut în faţa mai multor instanţe deoarece nu sunt de acord cu aşa-zisa reformă în justiţie care se votează în mare grabă în aceste zile în Parlamentul din România şi care este propusă de coaliţia de la guvernare PSD-ALDE.

Judecătorul român Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj, participant la protest, notează pe pagina sa de Facebook că justiţia nu doarme, magistraţii fiind muţi de uimire cu privire la modificările legislative. ”Cel mai emoţionant moment din cariera noastră: aplauzele primite de la cetăţeni! Respect!”