Poalelungi, unicul candidat la funcţia de judecător al CCM. Maria Ciobanu: Acesta este cu trup şi suflet omul lui Plahotniuc

Mihai Poalelungi, renunţă la funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie din RM în favoarea fotoliului de judecător constituţional. Acesta a făcut ”ordine” la CSJ şi se apucă de Curtea Constituţională, remarcă expertul Ştefan Gligor.
Mihai Poalelungi, preşedintele CSJ din R. Moldova
Mihai Poalelungi, preşedintele CSJ din R. Moldova (bizlaw.md)

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din Republica Moldova a anunţat că la concursul pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională (CCM) s-a înscris doar preşedintele Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), Mihai Poalelungi.

Unii politicieni, experţi şi activişti civici de la Chişinău atenţionează că Mihai Poalelungi s-ar afla în relaţii foarte apropiate cu liderul coaliţiei de guvernare, Vlad Plahotniuc, care doreşte în continuare să controleze instituţiile de drept şi toată puterea politică din R. Moldova. Mai mult, în opinia acestora, înscrierea în concurs doar a unei persoane nu ar fi o noutate pentru ţară, situaţia prezentă fiind previzibilă încă din ziua demisionării subite a preşedintelui CCM, Tudor Panţîru.

Astfel, directorul de programe în cadrul Centrului de Politici şi Reforme (CPR), Ştefan Gligor, a menţionat că preşedintele CSJ a făcut "ordine" în instanţa superioară de justiţie şi se apucă de Curtea Constituţională.

”Era primul lucru la care m-am gândit când am aflat de demisia lui Pantîru, dar mi-am zis că asta ar fi prea de tot, că au nevoie de o persoană formal neafiliată, măcar de ochii lumii şi ca praf în ochii partenerilor externi”, a adăugat expertul, precizând că guvernanţilor de la Chişinău nu le mai pasă prea mult de opinia UE şi SUA pentru că au agenda lor de legitimizare a controlului asupra instituţiilor statului prin alegeri parlamentare şi o vor parcurge cu orice preţ.

Deputata PLDM Maria Ciobanu subliniază în context că Mihai Poalelungi întotdeauna îl va sluji pe acel care deţine puterea. ”Vai, ce "noutate"! Nu m-am aşteptat... În prezent el este cu trup şi suflet omul lui Plahotniuc. Mâine... se va vedea. Atâta timp cât vom avea la Curtea Supremă de Justiţie, la Curtea Constituţională, la Curtea de Apel doar ”poalelungi”, statul Republica Moldova nu are cum ieşi din captivitate.”

În replică, Mihai Poalelungi a declarat pentru Ziarul de Gardă că se află în ultima parte a carierei sale de jurist în slujba statului, iar funcţia de judecător al CCM îl va onora. ”Nu există, aşadar, niciun alt motiv care stă la baza acestui pas, aşa cum s-a sugerat sau cum s-ar putea sugera în presă, cu rea-voinţă sau în necunoştinţă de cauză.”

De menţionat că Mihai Poalelungi este la al doilea mandat în funcţia de judecător şi preşedinte al CSJ, care urma să expire în 2020. Acesta a deţinut anterior şi funcţia de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Funcţia de judecător la CCM, numit din partea CSM, a devenit vacantă începând cu 1 februarie 2018. Din componenţa Curţii Constituţionale fac parte şase judecători, numiţi pentru un mandat de şase ani de către Parlament, Guvern şi CSM şi pot deţine funcţia pe durata a două mandate. Concursul pentru numirea unui judecător la CCM a fost anunţat de către CSM pe 16 februarie şi a expirat la 3 martie. CSM urmează să examineze candidatura lui Mihai Poalelungi la şedinţa care va avea loc la 6 martie.