PNL vrea "echilibru de gen" în Parlament şi la locale

Liberalele vor să impună, prin lege, un număr obligatoriu de reprezentante ale sexului frumos în Parlament şi în administraţia locală.
Loredana Diacu
17.12.2015

alte articole

Andreea Paul
Andreea Paul (Epoch Times România)
Loredana Diacu
17.12.2015

PNL a iniţiat două proiecte legislative vizând introducerea unei cote obligatorii de gen în rândul candidaţilor la alegerile locale şi parlamentare, relatează stiripesurse.ro.

Prezentate joi în cadrul unei dezbateri publice cu tema „Reprezentarea femeilor în politică”, organizată de PNL, cele două iniţiative urmăresc să mărească cota de reprezentare a femeilor în Parlament şi în administraţia locală.

Practic, liberalii vor să impună prin lege ca listele electorale să aibă o cotă de reprezentare de 30% pentru femei şi bărbaţi, care se constituie în condiţie obligatorie pentru validarea listelor de candidaţi de care Biroul Electoral. Cu alte cuvinte, dacă listele electorale nu vor conţine cel puţin 30% femei, sau cel puţin 30% bărbaţi în cazul în care femeile sunt majoritare pe lista respectivă, acestea nu vor putea fi înregistrate la Biroul Electoral şi nu vor putea intra în alegeri, susţine sursa citată.

Potrivit deputatei Andreea Paul, este vorba despre un proiect de lege care are 2 braţe - pentru locale şi parlamentare şi modifică legile pe fond introducând echilibrul de gen în rândul candidaţilor.

"Proiectul propus introduce reprezentări minimale de 30% pentru femei şi bărbaţi care se constituie în condiţie obligatorie pentru validarea listelor de candidaţi. Soluţia nu reprezintă un act de discriminare. Reprezintă o formă de stimulare a participării la actul politic. Ceea ce propunem noi azi s-a întâmplat deja în multe state europene", a adăugat liberala, care a coordonat acest proiect.

La rândul său, co-preşedintele PNL Alina Gorghiu şi-a exprimat susţinerea faţă de iniţiativă şi a precizat că aceasta va intra în dezbaterea Comisiei de Cod Electoral în luna februarie. Gorghiu a lansat un apel societăţii civile, cerând să pună presiune pentru adoptarea acestei legi, fără a suferi amânări, în speranţa că va fi aplicată chiar la alegerile din 2016.

"Fără presiunea societăţii civile, lucrurile nu se vor schimba. În februarie am promisiunea că vor începe dezbaterile pe proiect în Comisia de Cod Electoral. Am să propun să iniţiem o petiţie pentru susţinerea acestui proiect. Un număr mare de semnături nu obligă Parlamentul şi Guvernul să legifereze în sensul petiţiei, dar un număr mare de semnături nu poate fi ignorat", a declarat Gorghiu.

Prezentă de asemenea la dezbateri, ministrul Justiţiei, Raluca Prună a declarat şi ea că va susţine acest proiect în Guvern:

"Voi susţine acest proiect atunci când punctul de vedere al Guvernului va fi solicitat. Dacă tot există un consens politic în ceea ce priveşte promovare acestei legi, sper ca preşedinţii de partide, care toţi sunt bărbaţi, cu excepţia doamnei Alina Gorghiu, într-adevăr, să promoveze pe locuri eligibile femeile. Ideea nu este să avem pe o listă de 30 de persoane ultimele 5 persoane femei şi am îndeplinit condiţia formală din lege, că au candidat, am respectat condiţiile legii. Cred că dincolo de această condiţie formală, pe care şi alte societăţi au legiferat-o, trebuie să existe ceva mai mult, să avem o voinţă autentică de a promova femeile pentru că sunt femei, pentru că au o pregătire egală.", a susţinut ministrul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor