Actriţa Cate Blanchett, câştigătoarea premiului BFI Fellowship la Festivalul Filmului de la Londra

Cate Blanchett (Wikipedia)
Flori Mladin
18.10.2015

Actriţa australiană Cate Blanchett a primit sâmbătă, 17 octombrie, prestigiosul premiu al Institutului Britanic de Film BFI Fellowship, la cea de-a 59-a ediţie a Festivalului de Film de la Londra.

Premiul - care nu trebuie confundat cu premiul numit în mod similar conferit de BAFTA (British Academy of Film and Television Arts) - este o recunoaştere pentru întreaga activitate, oferit de conducerea BFI (British Film Institute) pentru "realizări remarcabile în film şi televiziune". Anterior, această distincţie a revenit actorilor: Mike Leigh, Ralph Fiennes, Al Pacino, Tim Burton, Helena Bonham Carter şi Dame Judi Dench.

BFI a apreciat "prezenţa fascinantă pe ecran" a vedetei în vîrstă de 46 de ani, care "a captivat publicul de la primele roluri", conform comunicatului de presă al BTI.

Blanchett a câştigat numeroase premii, dintre care două premii Oscar, pentru rolurile din filmele regizate de Martin Scorsese, Aviatorul (2005), şi Woody Allen, Blue Jasmine (2014). De asemenea, actriţa a avut patru nominalizări la înalta distincţie pentru filmele Elizabeth, Notes On a Scandal, Elizabeth: The Golden Age and I’m Not There.

De-a lungul anilor, ea a fost foarte apreciată pentru numeroase filme, printre care The Talented Mr. Ripley, The Curious Case of Benjamin Button, Lord of the Rings şi The Hobbit. Pentru interpretarea rolului Reginei Elizabeth I (în 1998), a ajuns în atenţia internaţională, câştigând premiul BAFTA Award for Best Actress, Globul de Aur şi prima nominalizare la Premiul Oscar.

“Blanchett are darul rar de a intra în pielea personajelor pe care la interpretează şi are o capacitate uimitoare de a transmite diferite feluri de emoţii într-un mod uimitor", a mai notat Institutul.

Blanchett a ocupat un loc central în cadrul recentului festival de la Londra, unde au fost prezentate două filme: ''Carol'' şi “Truth” (Adevăr). Primul este o adaptare a romanului de dragoste ”The Price of Salt” al Patriciei Highsmith, iar al doilea este un film biografic despre Mary Mapes, producătoarea unei emisiuni americane de ştiri ”60 Minutes”, care şi-a riscat cariera pentru a expune o poveste despre preşedintele în exerciţiu George W. Bush.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor