Ciocniri între imigranţi şi forţele de poliţie la graniţa sârbă

Un grup de imigranţi a fost oprit luni de poliţie în timp ce încerca să traverseze din Serbia în Croaţia. Imigranţii au devenit tot mai frustraţi în condiţiile în care graniţele balcanice rămân închise.
Un grup de imigranţi din capitala sârbă Belgrad se îndreaptă spre frontiera cu Croaţia pe autostrada Belgrad-Zagreb.
Un grup de imigranţi din capitala sârbă Belgrad se îndreaptă spre frontiera cu Croaţia pe autostrada Belgrad-Zagreb. (Captură Foto)

Ciocniri minore au izbucnit luni când un grup de aproximativ 100 de imigranţi a încercat să pătrundă în Croaţia dinspre Serbia. Imigranţii au pornit pe jos din capitala sârbă Belgrad cu trei zile înainte, în semn de protest faţă de închiderea graniţelor dintre ţările balcanice.

Grupul, alcătuit în principal de afgani sau pakistanezi care caută azil, a fost oprit de poliţie în timp ce încerca să traverseze un câmp situat între Serbia, un stat care nu se află în Uniunea Europeană, şi Croaţia, un stat UE. Ei au sosit la frontiera sârbo-croată după un marş de 100 km din Belgrad, afişând pancarte pe care erau scrise mesaje precum “Vă rugăm deschideţi graniţa” şi “Fără garduri, fără închisori!”.

“Taberele de refugiaţi sunt pline, dormim în parcuri şi nu mai putem suporta”, a declarat un imigrant pentru Reuters. Ministrul croat de Interne Vlaho Orepic a declarat că imigranţilor nu li se va permite să pătrundă ilegal în ţară.

Imigranţii au organizat un marş similar către graniţa ungară în urmă cu o lună dar au fost întorşi înapoi în Belgrad înainte să ajungă la frontieră.

Ţările balcanice au fost ruta preferată a persoanelor care au plecat din ţările zguduite de război precum Siria, Irak şi Afganistan şi care speră să primească azil în ţările vest-europene. Aproximativ 7.000 de imigranţi au rămas blocaţi în Serbia după ce Croaţia şi Ungaria şi-au închis graniţele în faţa refugiaţilor în 2015. Aproximativ 50.000 de imigranţi sunt blocaţi în Grecia, fiind în imposibilitatea de a se îndrepta spre nordul Europei şi refuzând să se întoarcă în ţările de origine.